ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την οποία ενθαρρύνονται είτε να παραμένουν στην Ειδομένη, υπό συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντί να σπεύσουν στις δομές υποδοχής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είτε ενθαρρύνονται περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο πρόεδρο, Σερζ Σαρκισιάν, με αφορμή τα χτεσινά γεγονότα στην Ειδομένη και την παραπληροφόρηση των προσφύγων και μεταναστών, ο πρωθυπουργός μίλησε για απαράδεκτο γεγονός και εξέφρασε την προσωπική εκτίμησή του, αλλά και της κυβέρνησης, ότι πρόκειται για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, γιατί, όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν. Στο ίδιο πλαίσιο, τους απηύθυνε έκκληση να βρεθούν στα κέντρα υποδοχής που η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει γι' αυτούς σε ανθρώπινες συνθήκες «κι από κει και πέρα να δουλέψουμε όλοι μαζί για την επιτάχυνση της διαδικασίας της νόμιμης μετάβασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από την επιτάχυνση της διαδικασίας της μετεγκατάστσης».

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε ΜΚΟ «να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές», αναφέροντας ότι η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως προς στην Ύπατη Αρμοστεία και σε διεθνείς οργανώσεις, γιατί, όπως ανέφερε, «εδώ υπάρχει ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί. Δεν μπορεί τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παραοργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ, που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης».

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο , ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δούλευε πάνω σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, συμφωνημένο ευρωπαϊκά, για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών έως την προηγούμενη Σύνοδο και πως εν τω μεταξύ με μονομερείς ενέργειες «απαράδεκτες και καταδικαστέες» κάποιων κρατών, έκλεισε ο βαλκανικός διάδρομος και η κυβέρνηση βρέθηκε ξαφνικά, όχι μπροστά στην ανάγκη να υλοποιήσει τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, αλλά στο ανθρωπιστικό καθήκον για έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων.

«Και επιτελούμε αυτό το καθήκον με αυταπάρνηση» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός και τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται σκληρά για τη δημιουργία καθημερινά νέων θέσεων για φιλοξενία προσφύγων σε ανθρώπινες συνθήκες και ότι έχουμε φτάσει σε πολύ υψηλό αριθμό που ξεπερνά καθε χώρα, τόσο του βαλκανικού διαδρόμου όσο και γειτονικές χώρες υποδοχής.

Εντούτοις, τόνισε ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα κλειστά βόρεια σύνορά μας, δημιουργεί συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης πέρα από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως γι' αυτό η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ ώστε να φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο και να προσέλθουν στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας.

Στήριξη στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σαρκισιάν, σε κοινές δηλώσεις τους εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στην πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ως προς τη Συρία. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας τόνισαν την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα.

“Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών από τη Συρία προς την Ευρώπη”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκεκριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, “εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής” όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, “επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα”.
“Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα”.

Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής, ενώ υπογράμμισαν ότι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ