ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι καταγγελίες Καλογρίτσα για Παππά και η δικογραφία Folli Follie

Στη Βουλή οι καταγγελίες Καλογρίτσα για Παππά και η δικογραφία Folli Follie
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν οι δύο δικογραφίες που αφορούν πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη αφορά στον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016 και η δεύτερη στους πρώην υπουργούς Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση για την υπόθεση της Folli Follie.

Με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν δικαίωμα αυτοτελούς έρευνας, εφόσον πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων.

Μετά τη διαβίβαση των δύο δικογραφιών η Βουλή μπορεί να αποφασίσει τη σύσταση είτε εξεταστικής επιτροπής που αναζητήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες, είτε προανακριτικής επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες.

Αίτημα συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να υπογράφεται από 60 βουλευτές και για να γίνει δεκτό απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 120.

Το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές και για να γίνει δεκτό απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151.

Με βάση τον Κανονισμό του Σώματος:

«Η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητα της για άσκηση δίωξης κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί, μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ