ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: D-Day για τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας

Lockdown: D-Day για τα νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Η D-Day για τις πολιτικές αποφάσεις και τις ανακοινώσεις έφτασε, με τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο να επιβεβαιώνουν πλήρως τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, για ανατροπή των δεδομένων από ώρα σε ώρα.

Μετά από τον καθιερωμένο κύκλο διαβουλεύσεων που διαγράφηκε με εντατικό ρυθμό την Πέμπτη, η κυβέρνηση αναμένει την τελική εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη μεσημεριανή σύσκεψη θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο δράσης για την προσεχή εβδομάδα, το οποίο με βάση την επικαιροποιημένη εικόνα, πόρρω απέχει από τις προβλέψεις για εφαρμογή ενός σκληρού lockdown στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν έχει επέλθει καμιά μεταβολή στην κυβερνητική διακήρυξη αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων. Η συνέχιση της λειτουργίας τους αποτελεί, όπως τακτικά εκπέμπεται δημόσια αλλά και ανεπίσημα, την βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Με την ίδια ευκρίνεια μεταδίδονται και οι κυβερνητικές προθέσεις σχετικά με το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όπως έγραφε από την πρώτη στιγμή το CNN Greece, από την επεξεργασία που γίνεται στις κυβερνητικές συσκέψεις, υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τις δυσκολίες εφαρμογής.

Επιπλέον δεν παραβλέπεται και ο ενδεχόμενος, αρνητικός αντίκτυπος μιας διευρυμένης ζώνης σε καθημερινό επίπεδο, σε μια περιφέρεια με τον μητροπολιτικό χαρακτήρα της Αττικής.

Από την άλλη, στην κυβέρνηση δεν απορρίπτουν, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει, την καθιέρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα έως και τις πέντε το πρωί, κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων.

Οι υποστηρικτές αυτής της αντιπρότασης, διαβλέπουν τα απαραίτητα περιθώρια εφαρμογής κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων ημερών της εβδομάδας.

Επιπλέον τονίζουν την ασφαλή εκτίμηση για την επίτευξη μεγαλύτερου βαθμού αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση της κινητικότητας.

Αντίστοιχη φαίνεται να είναι και η βασική θεώρηση που αφορά στην πρόταση για ενεργοποίηση της δυνατότητας απαγόρευσης και των διαδημοτικών μετακινήσεων στην περιφέρεια Αττικής.

Η εφαρμογή του θεωρείται ότι δεν μπορεί να πλαισιωθεί από τις απαραίτητες δικλείδες που θα καταστήσουν εφικτή την επίτευξη των προσδοκώμενων θετικών αποτελεσμάτων.

Στο πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας μένει να αποκρυσταλλωθεί εάν τελικώς θα προκριθεί, το κατά πληροφορίες, επικρατέστερο σενάριο.

Κατά τις πηγές ενημέρωσης που το υποστηρίζουν, προβλέπει την προσωρινή αναστολή του μοντέλου των αγορών εντός καταστημάτων(click inside), που έως και σήμερα επιτρέπεται για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Αντ’ αυτού θα εφαρμοστεί οριζόντια η μέθοδος των αγορών με παράδοση των εμπορευμάτων εκτός καταστημάτων (click away).

Σε κάθε περίπτωση, η τελική διαμόρφωση θα γίνει το μεσημέρι, ωστόσο, φαίνεται κατά πληροφορίες πως ήδη έχει προχωρήσει η απαραίτητη εξειδίκευση των μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ