ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «κίνημα της γραβάτας»: Οι ρόλοι αντιστρέφονται;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «κίνημα της γραβάτας»: Οι ρόλοι αντιστρέφονται;
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε αντιμέτωπος με το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας».

Οι κινητοποιήσεις των αυτοαπασχολούμενων και των επιστημόνων (κυρίως δικηγόρων και μηχανικών) ενάντια στον Ασφαλιστικό Νόμο Κατρούγκαλου, προκάλεσαν σημαντική πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Αν και τα Μέσα Ενημέρωσης έδωσαν μεγαλύτερη διάσταση στις κινητοποιήσεις από όση θα αντιστοιχούσε στη μαζικότητά τους, εντέλει το «κίνημα της γραβάτας» απέκτησε έναν μείζονα πολιτικό συμβολισμό, ευρύτερο από τους διαμαρτυρόμενους δικηγόρους και μηχανικούς. Σηματοδότησε το διαζύγιο του ΣΥΡΙΖΑ με τη μεσαία τάξη. Διαζύγιο που επικυρώθηκε με θεαματικό τρόπο στις εκλογές, αφού οι ποιοτικές έρευνες δείχνουν ότι η μεσαία τάξη προτίμησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαρκείς επαφές

Από τα έδρανα της αντιπολίτευσης πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τις… γραβάτες -και ας επιμένει να μη φοράει ο ίδιος. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο καθ’ ύλην αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, έχουν καθημερινές επαφές με επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. Αυτό που καταγράφεται είναι ότι έχει πια λιώσει ο πάγος, ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή ακόμα και με σημαίνοντες εκπροσώπους φορέων, οι οποίοι ανήκουν στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Η βάση αυτής της προσέγγισης είναι η ανεπαρκής, όπως τη χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου, οικονομική στήριξη των επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι επαγγελματίες της εστίασης.

Η εστίαση

Στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων – ΠΟΕΣΕ, ενός φορέα που δεν θεωρείται φίλα προσκείμενος στην Κουμουνδούρου:

«Η σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με επιλεγμένους (από ποιόν άραγε) εστιάτορες, παρακάμπτοντας την θεσμική εκπροσώπηση του Κλάδου της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για συνάντηση, στόχο είχε και έχει την «επικοινωνιακή» διαχείριση ενός προβλήματος που έχει προκληθεί από την έλλειψη αποτελεσματικής στήριξης του Κλάδου μέσα στην πανδημία. […] Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πρωθυπουργός δεν αγγίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου, ενδεχομένως ικανοποιούν τους παρευρεθέντες στη συνάντηση.»

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι «η εστίαση καταστρέφεται, η κυβερνητική κοροϊδία συνεχίζεται».

Το Τεχνικό Επιμελητήριο

Χτες, Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ). Βασικό θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πλήρη υποβάθμιση του ρόλου των επαγγελματικών συλλόγων και ενώσεων που με τη ρύθμιση της κυβέρνησης υποχρεούνται να εγγράψουν σε διάστημα 30 μόλις ημερών τους αποφοίτους των κολεγίων», ενώ έκανε ειδική μνεία στους μηχανικούς, τονίζοντας πως στην περίπτωσή τους «τίθεται και ζήτημα δημόσιας ασφάλειας για τους πολίτες και την οικονομία».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ καταδίκασαν τη διάταξη που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ με αυτούς των κολεγίων, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τις διαμαρτυρίες του τεχνικού κόσμου και να την αποσύρει».

Αντιστρέφονται λοιπόν οι ρόλοι στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το «κίνημα της γραβάτας»; Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς να το πούμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ