ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης: Ο τουρισμός ψηλά στην ατζέντα των επαφών με Νετανιάχου

Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης: Ο τουρισμός ψηλά στην ατζέντα των επαφών με Νετανιάχου
(Debbie Hill, UPI Pool via AP)

Ταξίδι που μπορεί να διευρύνει το μήκος των καθαρών διαδρομών, που η Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει στο εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον της πανδημίας ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, αποτελεί το σημερινό του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

Η δημιουργία της τουριστικής «γέφυρας» με το Ισραήλ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα στη ατζέντα των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η κυβέρνηση διατηρεί τη βιώσιμη αισιοδοξία, ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος οι επιδόσεις της φετινής σεζόν να αντιστοιχούν στο 50% του ταμείου που έκανε ο ελληνικός τουρισμός το 2019.

«Είμαι ρεαλιστής, αλλά είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρσι» δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη Πέμπτη στο Reuters.

Είχε προσθέσει μάλιστα:

«Πέρσι, ήμασταν στο 20-25% από ό,τι θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρσι».

Το Ισραήλ που αποτελεί έναν παραδοσιακό εταίρο σε ό,τι αφορά στις τουριστικές ανταλλαγές και μαζί με τις ΗΠΑ ανήκει στο γκρουπ των χωρών που έχουν αναπτύξει μεγαλύτερο εμβολιαστικό ρεύμα.

Είναι επίσης σαφές ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, και η Αθήνα θέλει να αξιοποιήσει αυτό το momentum έχοντας ως ατού, για την ανάπτυξη της τουριστικής «γέφυρας», όλα τα ψηφιακά και διοικητικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν τον υγιή τουρισμό.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα υποχρεώνουν την κυβέρνηση, να ανοίξει τον τουρισμό.

Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα θυσίας της φετινής τουριστικής περιόδου.

Αυτή η επιλογή, όπως θα περιγραφεί με ευκρίνεια και από την ελληνική αποστολή, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και με αυστηρά πρωτόκολλα.

Επιπλέον υπάρχει η βάσιμη αισιοδοξία ότι μέχρι την έναρξη της σεζόν, όταν αυτή αποφασιστεί, θα έχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανοσίας στον εσωτερικό πληθυσμό.

Για το στοίχημα του τουρισμού, η κυβέρνηση ποντάρει σημαντικό μέρος των προσπαθειών της και στην καθιέρωση του πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Πρόταση που αυξάνει συνεχώς την αποδοχή της, ενώ τυγχάνει της στήριξης της Κομισιόν.

Το υγειονομικό διαβατήριο, όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, που θα διευκολύνει τα ταξίδια όσων έχουν εμβολιαστεί:

«Αλλά όσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και τα νησιά είναι ασφαλή, το προσωπικό της πρώτης γραμμής αλλά και σε δεύτερη φάση αυτοί οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία μας, στην εστίαση, στον τουριστικό μας κλάδο, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα έχουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που θα ξεπεράσουμε και τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού» είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ