ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Η μάχη των εμβολιασμών με παράλληλα συστήματα

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Η μάχη των εμβολιασμών με παράλληλα συστήματα
Δελτίο τύπου / POOL

Περισσότερα «γρανάζια» αποκτά η επιχείρηση «Ελευθερία», ώστε να μην καταγράψει απώλειες στην ταχύτητα υλοποίησης του σχεδιασμού λόγω των ευρωπαϊκών αβεβαιοτήτων.

Κυρίαρχος στόχος είναι να διατηρηθούν οι καλές επιδόσεις στον περιορισμό των απωλειών και ταυτόχρονα, με την εντατικοποίηση της πίεσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων.

Μέσω αυτής της στρατηγικής επιδιώκεται να αυξηθεί ο ρυθμός παραλαβής των κατ’ αναλογία δόσεων, που θα δώσει ώθηση και στο εγχώριο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Έως αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί ξεπερνούν τις 410.000 και συνεχίζονται με αυξανόμενους ρυθμούς ανάλογα με τις δόσεις που παραλαμβάνει η χώρα.

Από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 60-64 ετών που μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, και οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79 με το εμβόλιο της Pfizer.

Επιχειρησιακά θα αναπτυχθούν δυο παράλληλα συστήματα. Ένα από τα συστήματα εξυπηρετεί τους εμβολιασμούς, οι οποίοι βάσει του αρχικού σχεδιασμού, αφορούν στις ηλικίες από 80 και άνω, αλλά και για τις ηλικιακές ομάδες 75-79 που ανοίγει τις επόμενες ημέρες για ραντεβού.

Το δεύτερο αφορά τους εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα δυο αυτά παράλληλα συστήματα δεν θα διασταυρώνονται.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ανήκει στην κατηγορία 60-64 ετών θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία κάνουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Αναλόγως και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά Κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

Με βάση την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ακολουθήσουν οι πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου ηλικίας από 18 έως 59.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών, μοιράζεται σε δυο υποομάδες: Του πολύ υψηλού κινδύνου και του υψηλού κινδύνου.

Το στοίχημα των υγειονομικών & τα νέα κέντρα

Από 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων.

Μέσα στον Φεβρουάριο ενεργοποιούνται περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση και έτσι αυξάνεται σημαντικά η δυναμικότητα του συστήματος.

Μέσα στον Μάρτιο, αναμένεται να καλυφθούν οι ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 που αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο πολίτες, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει ο εμβολιασμός στις υπόλοιπες ομάδες πληθυσμού, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Το ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών είναι εξαιρετικά υψηλό και ξεπερνά σε όλες τις υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας το 73%, ενώ ο εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού είναι κοντά στο 50%.

Οι υγειονομικοί από την πρώτη στιγμή είχαν την προτεραιότητα εμβολιασμού σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό -κάτι που εξακολουθεί να υφίσταται.

Οι υγειονομικοί που θέλουν να εμβολιαστούν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή τις αδιάθετες δόσεις στα νοσοκομεία ή μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα των ραντεβού.

Επίσης τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν στοχευμένες δράσεις, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν

Η ταχύτητα των εμβολιασμών

Η Ελλάδα έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα -όπως επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λευκωσία- να κάνει καθημερινά πολλά περισσότερα εμβόλια.

Ο λόγος που δεν το κάνει είναι πολύ απλά διότι δεν έχει ακόμη μεγάλο αριθμό εμβολίων στη διάθεσή της.

Για αυτό ο πρωθυπουργός επιμένει στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ανάγκη η Ευρώπη να προμηθευτεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις δόσεις των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί.

Επιμένει, ταυτόχρονα, στην καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, έτσι ώστε με μια τυποποιημένη και εύκολη διαδικασία να διευκολυνθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στις μετακινήσεις τους από χώρα σε χώρα.

Γεγονός που θα συμβάλει άλλωστε στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Το ίδιο -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με το Ισραηλινό ομόλογό του- προτιθέμεθα να κάνουμε με το Ισραήλ, καθότι είναι η χώρα που έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα στον εμβολιασμό της πλειονότητας του πληθυσμού.

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, παράγει αντισώματα και είναι αποτελεσματικό.

Προστατεύει το σύνολο των εμβολιαζομένων έναντι σοβαρής νόσου, μειώνει τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και προστατεύει σε σημαντικό βαθμό τους εμβολιαζόμενους.

Αποφεύγεται προς το παρόν ο εμβολιασμός από το ηλικιακό γκρουπ των 65 ετών και άνω, διότι οι ηλικιωμένοι που μετείχαν στις δημοσιευμένες μελέτες ήταν ένα μικρό μέρος του συνόλου.

Ωστόσο όπως επισημαίνεται, βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων τα οποία ενδέχεται να τροποποιήσουν τις όποιες αποφάσεις.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες.

Όπως εξηγείται οι μελέτες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ