ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική αν συνεχίσουμε έτσι

Κικίλιας: Σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική αν συνεχίσουμε έτσι
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Εισήγηση για ένα σκληρό lockdown, τύπου Μαρτίου, θα κάνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αν η πορεία του κορωνοϊού παραμείνει ίδια.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Open, ξεκαθάρισε πως οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές των ειδικών είναι «τέτοιες που δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας αυτό τρίτο κύμα» της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Κικίλιας, παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, δήλωσε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» είπε.

Ερωτηθείς αν το ενδεχόμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών 0 έως 9 ετών, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Τόνισε πως αν τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν σήμερα είναι ανησυχητικά, τότε η εισήγησή του θα είναι ένα «σύντομο, ολικό lockdown» όμοιο με αυτό του Μαρτίου.

«Αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου στη επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown, ενδεχομένως όπως του Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην εμπειρία από το δεύτερο κύμα, τονίζοντας ότι με βάση την εμπειρία μας αυτή -και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα- έχουμε ήδη έναν μηχανισμό τέτοιο ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε μέρα - μέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα λοιμωξιολογικά στοιχεία, για να μπορούμε να επεμβαίνουμε εγκαίρως.

«Πλέον δεν έχει να κάνει με μία μάχη, η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Τα εμβόλια είναι εδώ. Δεν ήταν δεδομένο ειδικά μέσα σε ένα χρόνο. Δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχουμε εμβολιάσει 410.000 συμπολίτες μας και θα οδεύουμε σε λίγες ημέρες να έχουμε εμβολιάσει μισό εκατομμύριο Έλληνες», κατέληξε.

«Εκτόξευση» ενεργών κρουσμάτων στην Αττική

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, πως 262 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, έναντι 249 που ήταν την Κυριακή και 246 το Σάββατο.

Η «εξίσωση» της αντιμετώπισης του κορωνοϊού περιπλέκεται λόγω της διασποράς των πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 στην επικράτεια, που αναμένεται -σύμφωνα με τους ειδικούς- να ασκήσει εκ νέου πιέσεις στο νοσοκομεία.

Τα βλέμματα των αρμοδίων είναι στραμμένα στην Αττική, η οποία καταγράφει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εισαγωγές σε απλές κλίνες αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής την τελευταία εβδομάδα έκλεισε με μία μεγάλη αύξηση της τάξης του 205%, σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Από τα συνολικά 638 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας σε σύνολο 18.152 μοριακών ελέγχων και rapid test, στην Αττική εντοπίστηκαν τα 321.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ