ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνο-ισραηλινή συνεργασία: Τουρισμός, άμυνα και… κορωνοϊός στο επίκεντρο

Ελληνο-ισραηλινή συνεργασία: Τουρισμός, άμυνα και… κορωνοϊός στο επίκεντρο
(Menahem Kahana/Pool via AP)

Προσανατολισμένη προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης είναι η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία, με τον ορίζοντα να προοιωνίζεται ακόμη πιο μακρύς, μετά την πραγματοποίηση των νέων βημάτων στον κρίσιμο τομέα του τουρισμού.

Στην αποτίμηση που γίνεται για το πολυσήμαντο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, καταγράφονται με ικανοποίηση και οι σταθερές συντεταγμένες για την ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης -ειδικά στο σκέλος της αντιμετώπισης των προκλήσεων ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τόσο δια του κλίματος μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες όσο και από την ατμόσφαιρα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις αποτυπώνεται το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στη συνεργασία των δυο χωρών.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το νέο φάρμακο

Δεν είναι τυχαία η ταύτιση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δημιουργία μιας «ταξιδιωτικής γέφυρας» μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Επιπλέον, η ευθυγράμμιση στη νέα θεραπεία για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Τελ Αβίβ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να δηλώνει την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές.

Συμφωνήθηκε, μάλιστα, για το σκοπό αυτό να υπάρξει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Erber προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν επίσης για τη σταθερή εμβάθυνση και διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, η αμυντική συνεργασία, η τεχνολογία και καινοτομία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία στον τουρισμό

Αθήνα και Ιερουσαλήμ όμως επισφράγισαν την δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης με μια πολυδιάστατη και στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία στον τουρισμό.

Η τουριστική συμφωνία -που είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως- προωθεί την συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ.

Ενθαρρύνει δε την άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Δημιουργούνται, όπως αναφέρεται από ελληνικές πηγές, οι προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

Ακόμη, περιλαμβάνει τη συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού.

Όπως υπογραμμίζεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού.

Τονίζεται επίσης με νόημα η προστιθέμενη αξία που θα αποκτήσουν η διμερής τουριστικής συνεργασία, μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης-επαγγελματικής κατάρτισης.

Στην διμερή συμφωνία μάλιστα προβλέπεται συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η Ελλάδα φιλοξένησε περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες, αριθμός που αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις τουριστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ