ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για νέα μέτρα

Κικίλιας: Συνεδριάζει εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για νέα μέτρα

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία θα θέσει επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προχωρήσει σε εισήγηση για νέα μέτρα στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρατέθηκαν τα δεδομένα και ο πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μετά από την ολοκλήρωση της εν λόγω σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διευκρίνισε δε, πως η εισήγηση των ειδικών θα γίνει σήμερα ενώ θα ανακοινωθούν και τα ενδεχόμενα μέτρα που θα αποφασιστούν εντός της ημέρας.

Από νωρίς, πληροφορίες ανέφεραν ότι όλα τα σενάρια βρίσκονταν στο τραπέζι για την Αττική –ακόμη και το ενδεχόμενο ολικού lockdown τύπου Μαρτίου.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, του Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο σκληρού lockdown

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές.

Το πρωί, ο ίδιος ο Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του πως σε περίπτωση που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν, τότε έρχεται καθολικό lockdown στην Αττική.

Λινού στο CNN Greece: Μόνο με αυστηρότερα μέτρα τώρα γλιτώνουμε καθολικό lockdown

Χωρίς άμεσο πολλαπλασιασμό και συστηματικοποίηση των τεστ κορωνοϊού σε εργαζόμενους -ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς- και γενίκευση της εξ αποστάσεως εργασίας, ειδικά στο Δημόσιο, το καθολικό lockdown θα καταστεί μονόδρομος, δηλώνει στο CNN Greece η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

«Εάν δεν εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα, κεντρικά, με την έννοια να γίνουν σε όλες τις ευαίσθητες ομάδες και τους εργαζόμενους -περιλαμβανομένων όλων των εκπαιδευτικών- συστηματικά τεστ, και αν δεν μεγιστοποιηθεί η εξ αποστάσεως εργασία, και δεν λυθεί το θέμα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε θα γίνει μονόδρομος το καθολικό lockdown. Αλλά πρέπει να προηγηθούν αυτά μήπως και το αποφύγουμε» επισημαίνει η κ. Λινού υπό το φως της αύξησης των κρουσμάτων και της πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας.

Προς αποφυγή ενός ολικού lockdown, η κ. Λινού αποσαφηνίζει πως δεν απαιτείται μόνο σωστή τήρηση των μέτρων, αλλά τεράστια αύξηση των τεστ ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικούς και εν γένει εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με κόσμο, γενίκευση της εξ αποστάσεως εργασίας κυρίως στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ και ευαισθητοποίηση σε ομάδες κοινωνικο-οικονομικά υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι Ρομά, οι πρόσφυγες, οι κρατούμενοι και οι άστεγοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ