ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αντικυβερνητικό μέτωπο με πρώτη ύλη την «αλαζονεία Μητσοτάκη»

Τσίπρας: Αντικυβερνητικό μέτωπο με πρώτη ύλη την «αλαζονεία Μητσοτάκη»
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Στη χτεσινή συνέντευξή του στην Αντώνη Σρόιτερ στον Alpha  ο Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε την επίθεση προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είχαμε αναφέρει στο CNN Greece, ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εγκαλώντας τον για θέματα ύφους και ήθους της εξουσίας. Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία και οι εικόνες από το γεύμα στου σπίτι του Χριστόδουλου Στεφανάδη έδωσαν τη βάση για να στραφεί η αξιωματική αντιπολίτευση προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού. Η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι το «κορωνογλέντι Μητσοτάκη» (όπως το αποκαλούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ), θόλωσε το προφίλ του πρωθυπουργού. Μάλιστα, εμφανίστηκαν επικριτικά δημοσιεύματα ακόμα και στον φιλοκυβερνητικό Τύπου.

Η αλαζονεία της εξουσίας

Στη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε εκτενώς τα επιχειρήματά του για να στηρίξει την κατηγορία περί αλαζονείας. Μεταξύ άλλων είπε:

«Ο κ. Μητσοτάκης πιστεύω ότι έχει μολυνθεί από μια πολιτικά θανατηφόρα ασθένεια. Την ασθένεια της αλαζονείας της εξουσίας. Δεν πρόκειται περί λάθους. Πρόκειται περί αλαζονείας.

Και εάν θέλετε, αυτό που με ενόχλησε περισσότερο στις εικόνες αυτές στην Ικαρία δεν ήταν το γεγονός αυτό καθαυτό, ότι την ώρα που βάζεις, εξαγγέλλεις μέτρα σκληρά, που απαγορεύεις από τους πολίτες να κυκλοφορούν και να περπατάνε μετά τις 6 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή, την ημέρα εκείνη εσύ αποφασίζεις με 30 νοματαίους να κάτσεις να φας ενώ τα εστιατόρια είναι κλειστά και σε βλέπει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου και ξέρει ότι δεν μπορεί να το ανοίξει το εστιατόριό του γιατί απαγορεύεται. Στο δικό του εστιατόριο κολλάει και στο μπαλκόνι του βουλευτή δεν κολλάει.»

Η έλλειψη ενσυναίσθησης

Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε επίσης τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη ενσυναίσθησης. Η ίδια κριτική είχε ακουστεί όταν είχαν κυκλοφορήσει οι φωτογραφίες του κ. Μητσοτάκη από την Πάρνηθα. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε χτες ότι:

«Η εικόνα την οποία εκπέμπει ο πρωθυπουργός που δίνει την αίσθηση σε όλους μας ότι δεν συναισθάνεται τι βιώνει σήμερα ο μέσος πολίτης. Αυτές οι μουσικές, οι τσαμπούνες με τα παραδοσιακά τραγούδια, το γλέντι αυτό, τι ακριβώς γιορτάζανε;

Δηλαδή εσείς που την είδατε αυτή την εικόνα, εγώ φεύγω από το κομμάτι που αφορά καθαρά την τήρηση των μέτρων, τι ακριβώς γιορτάζανε; Τους 6.000 νεκρούς γιορτάζανε; Τους χιλιάδες ανθρώπους μας που θρηνούν; Τους εκατοντάδες που έχουμε σήμερα στην εντατική; Ή την αγωνία του μέσου πολίτη μη νοσήσει;»

«Μονάρχης»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στον Τάκη Μόσχο στο ATLAS TV Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι «ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι πάνω από τους νόμους, συμπεριφέρεται ως μονάρχης».

Βλέπουμε λοιπόν ένα τρίπτυχο που κατά τα φαινόμενα θα χρησιμοποιηθεί πολύ στον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα: Αλαζονεία της εξουσίας, έλλειψη ενσυναίσθησης και παραβίαση της νομιμότητας από τον πρωθυπουργό.

Αυτό το τρίπτυχο αποτελεί την πρώτη ύλη για να οικοδομηθεί ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Αν η εξουσία επιδεικνύει «μοναρχική συμπεριφορά», τότε αυτομάτως τίθεται δημοκρατίας. Και η υπεράσπιση της δημοκρατίας απαιτεί ευρείες συσπειρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ