ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Το Πάσχα θα δούμε το τέλος του τούνελ για τον κορωνοϊό

Μητσοτάκης: Το Πάσχα θα δούμε το τέλος του τούνελ για τον κορωνοϊό
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τους λόγους που οδήγησαν στο σκληρό lockdown στην Αττική ανέλυσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει και έπρεπε να ληφθούν δραστικά μέτρα για να τελειώσουμε μια ώρα αρχύτερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, δε, ότι το τέλος του τούνελ θα το δούμε το Πάσχα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει 1.700.000 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού. Δεδομένου ότι κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο θα έχουν πραγματοποιηθεί ήδη περισσότεροι εμβολιασμοί, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «όταν θα φτάνουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά» και πρόσθεσε ότι καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη θα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αφήνουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι εάν χρειαστεί «θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε για το επόμενο διάστημα», αναφερόμενος στις διάφορες δραστηριότητες και το lockdown και σημείωσε: «Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε και οι 2,5 εβδομάδες να είναι αρκετές για την Αττική». Πρόσθεσε ότι «αύριο θα εξετάσουμε με τους ειδικούς τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα, τόνισε ότι το σύστημα υγείας είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και πως ενισχύθηκε η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «κάθε εβδομάδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική. Η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.» Σημείωσε ακόμη ότι έχει ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. «Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις υπουργών που προκάλεσαν αλαλούμ, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές ή είναι αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Θέλω να είμαι σαφής: αν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα στο παρελθόν, που υπήρξαν, θα διορθωθούν. Διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Στην τελευταία απόφαση υπήρχε διχογνωμία. Και η απόφαση φτάνει σε μένα και αυτή την απόφαση πρέπει να υπηρετούν οι υπουργοί. Πιστεύω ότι από εδώ και πέρα θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ίσως λιγότερες παρουσίες».

Σε ό,τι αφορά για το «γεύμα της Ικαρίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η εικόνα της Ικαρίας αδίκησε τις προθέσεις μου, πλήγωσε τους πολίτες και δεν θα επαναληφθεί». Σημείωσε δε ότι επισκέφθηκε την Ικαρία για τις πραγματικές ανάγκες του νησιού και όχι για να φάει ντολμαδάκια γιαλαντζί και πρόσθεσε πως «τα ίδια άτομα που ήμασταν στο ελικόπτερο ήταν και στο τραπέζι».

Ερωτηθείς για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Τέτοιες εξάρσεις έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Εύχομαι η σημερινή έξαρση, να ήταν έξαρση της στιγμής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη: «Καμία συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση νησιών και γκρίζων ζωνών. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα για εμάς».

Σημείωσε, δε, ότι «Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο, είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «έχουμε την Ευρώπη στο πλευρό μας» και σημείωσε ότι «η απειλή των κυρώσεων είχε αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα και η Τουρκία έφθασαν κοντά σε θερμό επεισόδιο, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ