ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άκης Σκέρτσος: Πλησιάζει το τέλος της περιπέτειας – Μη χάσουμε τώρα το δρόμο μας

Άκης Σκέρτσος: Πλησιάζει το τέλος της περιπέτειας – Μη χάσουμε τώρα το δρόμο μας
INTIME/ Δελτίο τύπου / POOL

Το μήνυμα ότι «δεν πρέπει να χάσουμε τον δρόμο μας» τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος της περιπέτειας του κορωνοϊού εκπέμπει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, φιλοτεχνώντας πάνω στον καμβά των δεδομένων τον οδικό χάρτη της εξόδου από την υγειονομική κρίση. Σε ανάρτηση του ο κ. Σκέρτος υπογραμμίζει ότι: «Το επόμενο δίμηνο έως τα μέσα της Άνοιξης είναι η τελευταία κρίσιμη περίοδος που απομένει να περάσουμε υπό το καθεστώς εναλλασσόμενων -αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή- περιοριστικών μέτρων».

Ο αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, προσδιορίζοντας τις συντεταγμένες των προσεχών εβδομάδων αναφέρει ότι με την πρόοδο του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, θα χτιστεί έως το Πάσχα το πρώτο τείχος ανοσίας: «…και είναι πλέον ορατό το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας που έχει αδρανοποιήσει τις ζωές όλων μας», σημειώνει ο κ. Σκέρτσος. Προσθέτει δε: «Έως τότε όμως είναι αναγκαίο να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε -ώστε να προφυλασσόμαστε- σε εβδομαδιαία βάση τα δεδομένα της πανδημίας στο Παρατηρητήριο Covid19 (https://covid19.gov.gr/paratiritirio-covid-19/)».

Συνοψίζοντας τα στοιχεία που οδήγησαν στην αυστηροποίηση των περιορισμών ο κ. Σκέρτσος, αναδεικνύει την αύξηση της τάξης του 32% στα καταγεγραμμένα κρούσματα που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα μέσα από τα αυξημένα κατά 28%, διενεργούμενα τεστ: «Αντίστοιχη είναι η αύξηση στα ενεργά κρούσματα κατά 30%, και βεβαίως προκαλεί ανησυχία η μεταβολή του λόγου εισαγωγών προς εξιτήρια στο 1,65 και η επακόλουθη αύξηση των διασωληνωμενων ασθενών στις ΜΕΘ κατά 15%», αναφέρει ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ.

Όπως εξηγεί, η αύξηση αυτή εντοπίζεται κυρίως στην Αττική που έχει όμως το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πολλών και καλών νοσοκομείων αναφοράς που διαθέτουν πλέον μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιστατικών Covid. Προσθέτει μάλιστα με νόημα ότι: «Τα νέα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως για να ανακόψουν αυτήν ακριβώς την αυξητική πορεία».

Όμως σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο: «…η Ελλάδα παραμένει, όπως δείχνει και ο εβδομαδιαίος χάρτης του ECDC, σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και χάρη στην προσπάθεια όλων μας έχουμε καταφέρει να σώσουμε πολλές ζωές συμπολιτών μας και να είμαστε στην 23η θέση στην απώλεια ζωών από Covid19 στην ΕΕ των 27».

Χρησιμοποιώντας προσωπικό τόνο μάλιστα ο κ. Σκέρτσος καταλήγει στην ανάρτησή του: «Κατανοώ απολύτως την κούραση όλων μας, είμαι κι εγώ το ίδιο κουρασμένος. Είμαι όμως κι αισιόδοξος διότι το τέλος αυτής της περιπέτειας πλησιάζει. Μη χάσουμε τώρα στο τέλος το δρόμο μας. Το χρωστάμε σε όσους έφυγαν από αυτόν τον φονικό ιό και σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι από εμάς και πρέπει να μείνουν ζωντανοί».

Διαβάστε όλη την ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου:

«Το επόμενο δίμηνο έως τα μέσα της Άνοιξης είναι η τελευταία κρίσιμη περίοδος που απομένει να περάσουμε υπό το καθεστώς εναλλασσόμενων -αναλόγως του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιοχή- περιοριστικών μέτρων. Με την πρόοδο του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού -βρισκόμαστε πλέον στην 3η θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε ημερήσιους εμβολιασμούς- χτίζουμε το πρώτο τείχος ανοσίας έως το Πάσχα, και είναι πλέον ορατό το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας που έχει αδρανοποιήσει τις ζωές όλων μας.

Έως τότε όμως είναι αναγκαίο να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε -ώστε να προφυλασσόμαστε- σε εβδομαδιαία βάση τα δεδομένα της πανδημίας στο Παρατηρητήριο Covid19 (https://covid19.gov.gr/paratiritirio-covid-19/).

Την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε μια αύξηση της ταξης του 32% στα καταγεγραμμένα κρούσματα αλλά και 28% στα διενεργούμενα τεστ. Αντίστοιχη είναι η αύξηση στα ενεργά κρούσματα κατά 30%, και βεβαίως προκαλεί ανησυχία η μεταβολή του λόγου εισαγωγών προς εξιτήρια στο 1,65 και η επακόλουθη αύξηση των διασωληνωμενων ασθενών στις ΜΕΘ κατά 15%. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται κυρίως στην Αττική που έχει όμως το πλεονέκτημα να διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πολλών και καλών νοσοκομείων αναφοράς που διαθέτουν πλέον μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση περιστατικών Covid. Τα νέα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως για να ανακόψουν αυτήν ακριβώς την αυξητική πορεία.

Παρολ’αυτά η Ελλάδα παραμένει, όπως δείχνει και ο εβδομαδιαίος χάρτης του ECDC, σε καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Και χάρη στην προσπάθεια όλων μας έχουμε καταφέρει να σώσουμε πολλές ζωές συμπολιτών μας και να είμαστε στην 23η θέση στην απώλεια ζωών από Covid19 στην ΕΕ των 27.

Κατανοώ απολύτως την κούραση όλων μας, είμαι κι εγώ το ίδιο κουρασμένος. Είμαι όμως κι αισιόδοξος διότι το τέλος αυτής της περιπέτειας πλησιάζει. Μη χάσουμε τώρα στο τέλος το δρόμο μας. Το χρωστάμε σε όσους έφυγαν από αυτόν τον φονικό ιό και σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι από εμάς και πρέπει να μείνουν ζωντανοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ