ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Έρχονται αυστηρότεροι έλεγχοι, ετοιμάζονται νέα μοντέλα για όλα τα ενδεχόμενα

Lockdown: Έρχονται αυστηρότεροι έλεγχοι, ετοιμάζονται νέα μοντέλα για όλα τα ενδεχόμενα
© Intime p.a.

Φόρμουλες και μοντέλα για όλα τα ενδεχόμενα επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την εντατική παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων για την εξέλιξη της πανδημίας

Στόχος είναι να υπάρχουν έτοιμα σχέδια για την επόμενη ημέρα της τυπικής ολοκλήρωσης της χρονικής διάρκειας των περιορισμών που έχουν ανακοινωθεί ανά περιφέρεια.

Άλλωστε η κυβέρνηση θεωρεί πλέον ότι έχει περισσότερες δυνατότητες στη διάθεσή της, και όπως τόνισε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει καλύτερη κατανόηση των μοντέλων διασποράς.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι έως το ορόσημο της 28ης Φεβρουαρίου, το βάρος των προσπαθειών πέφτει στην δρακόντεια εποπτεία των μέτρων και των κανόνων που προβλέπονται από τις πρόσφατες αποφάσεις.

Ανεξάρτητα από την πρόσκαιρη μεταβολή που τα καιρικά φαινόμενα επιφέρουν, είναι σαφές ότι η εικόνα των μποτιλιαρισμένων δρόμων κάθε άλλο παρά απαρατήρητη περνά.

Δεν είναι, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στο CNN Greece, απλώς ασύμβατη με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, αλλά παράλληλα ανησυχητική και επιβαρυντική.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη χαραχτεί οι δράσεις για τους στοχευμένους ελέγχους που θα εξασφαλίσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, έγινε το τελικό «φινίρισμα» στο επιχειρησιακό σχέδιο και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ελεγκτικών φορέων.

Στην αιχμή των προτεραιοτήτων βρίσκεται η εντατικοποίηση των ελέγχων στους εργασιακούς χώρους που αποτελούν μόνιμη ανησυχίας και παραβατικότητας, με δεδομένο τον επιδημιολογικό συναγερμό που έχει σημάνει για τους συγκεκριμένους κλάδους.

Η ισχύς των σχετικών αποφάσεων ξεκινά από σήμερα, ενώ οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και συστηματικοί.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» είτε από την πλατφόρμα forma.gov.gr.

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Ακόμη όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα δε, με τις ισχύουσες ρυθμίσεις:

α) οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας,

β) οι άδειες μετακίνησης που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων παύουν να ισχύουν.

Ενώ οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Στο δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Με βάση αυτό θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία.

Σε ό,τι αφορά στις βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας, με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Επίσης, από την περασμένη Τετάρτη η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει άμεση διασταυρωτική πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ