ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταραντίλης για μπλακ άουτ: Οι ευθύνες θα αποδοθούν μόλις ηλεκτροδοτηθεί ξανά και το τελευταίο σπίτι

Ταραντίλης για μπλακ άουτ: Οι ευθύνες θα αποδοθούν μόλις ηλεκτροδοτηθεί ξανά και το τελευταίο σπίτι
INTIME

«Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολλοί συμπολίτες μας από την κακοκαιρία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτηρίζοντας τη «Μήδεια» ως «μια από τις εντονότερες» χιονοπτώσεις «των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κακοκαιρία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν να μην υπάρξουν θύματα και οδηγοί εγκλωβισμένοι και να υπάρξουν γρήγορες αποκαταστάσεις της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, ενώ έκανε λόγο για μία από τις εντονότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 40 χρόνων. «Τα προβλήματα προέκυψαν κυρίως από τις πτώσεις δέντρων», είπε ο εκπρόσωπος.

«Από τη Δευτέρα πολλές περιοχές στη χώρα μας -και ιδιαιτέρως η Αττική- βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρά καιρικά φαινόμενα, που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν. Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Πρώτη προτεραιότητα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική όπου κάθε δύο λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ. Κι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών.


Στα Βόρεια Προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα, περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού.


Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή και έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την απόδοση ευθυνών για την κακοδιαχείριση που οδήγησε στις εκτεταμένες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ, ανέφερε ότι αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση των ζημιών και οι ευθύνες θα αποδοθούν μετά το πέρας αυτού.

«Όταν γίνεται αυτός ο τιτάνιος αγώνας να επισκευαστούν βλάβες, δεν μπορούμε να αναζητούμε ευθύνες αυτή την ώρα της μεγάλης προσπάθειας. Να τελειώσει η προσπάθεια και τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα», προσέθεσε.

Έκανε επίσης λόγο για ένα πολύπλοκο πλαίσιο καταμερισμού αρμοδιοτήτων στο κομμάτι αυτό, το οποίο πρόκειται να αλλάξει με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρει η κυβέρνηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων σχετικά με την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.

Επίσης, ερωτηθείς για τις μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, διευκρίνισε ότι αυτές θα αφορούν στα τιμολόγια του ΔΕΔΔΗΕ. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι βλάβες από την κακοκαιρία σχετίζονται με την πρόσφατη έκρηξη σε εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο.

Για τα εμβόλια

Αναφερόμενος στην εκστρατεία ανοσοποίησης κατά της Covid-19, διευκρίνισε ότι τα εμβόλια που δεν έγιναν την Τρίτη έχουν αξιοποιηθεί κυρίως σε φυλακές και νοσοκομεία φυλακών αλλά και στην Αμυγδαλέζα.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης τον επαναπρογραμματισμό των ακυρωμένων λόγω της κακοκαιρίας ραντεβού εμβολιασμού κατά της Covid-19 των δύο προηγούμενων ημερών για την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν για τον χρόνο και τον τόπο του νέου ραντεβού τους με sms, είπε.

Ειδικότερα:

«Οι συμπολίτες μας ηλικίας 60-64, ετών, καθώς και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού.

Οι συμπολίτες μας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι το ραντεβού τους.

Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.

Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, ο κ. Ταραντίλης έκανε λόγο για θετικές πρώτες ενδείξεις και σταθεροποίηση των νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες. «Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε παράταση», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες ξέρετε ότι αποτελούν το μέρος από το οποίο αντλούνται τα περιστατικά που πηγαίνουν στις ΜΕΘ. Υπάρχει μια σταθεροποίηση. Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή. Η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιο lockdown θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και έτσι δεν θα έχουμε τέτοια παράταση», απάντησε ενώ σε παρεμφερή ερώτηση σημείωσε τα εξής: «Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τα αποτελέσματα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παράταση του lockdown».

«Αχρείαστη ενέργεια η έξοδος του Τσεσμέ»

Για την έξοδο του Τσεσμέ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αποτελεί αχρείαστη ενέργεια η οποία σίγουρα δεν διευκολύνει τη διαδικασία να έχουμε καλυτέρευση των σχέσεών μας και πως η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Είπε επίσης, μετά από σχετική ερώτηση, ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες συνομιλίες και επανέλαβε για το Τσεσμέ ότι «αποτελεί αχρείαστη ενέργεια που δεν βοηθάει το θετικό κλίμα».

Παρακολουθήστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ