ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάβημα Αθήνας προς Άγκυρα για το «Τσεσμέ»

Διάβημα Αθήνας προς Άγκυρα για το «Τσεσμέ»
ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Σε διάβημα για την έκδοση τουρκικής Navtex για το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» προχώρησε η Αθήνα.

Το διάβημα παραδόθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και ρηματική δακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η τουρκική Navtex μπορεί να αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως «άκυρη και παράνομη» καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τόνισε πως η Αθήνα έχει κάνει προτάσεις για την ημερομηνία διεξαγωγής του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Προσδιόρισε, πάντως, τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Τέλος, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου είπε πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν έχει, ακόμα, προτείνει ημερομηνία σύγκλησης της Άτυπης Πενταμερούς. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αυτή θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για ανανέωση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ανανέωση ή αλλαγή εάν δεν τηρούνται οι υπάρχουσες προβλέψεις της Δήλωσης του 2016.

«Η Τουρκία έχει αναλάβει ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως να αποδέχεται επιστροφές, να φυλάει τα σύνορα και να μην επιτρέπει να δημιουργούνται νέες παράνομες μεταναστευτικές οδοί. Έχει μεγάλο περιθώριο να βελτιώσει τη στάση της όσον αφορά τις υποχρεώσεις που ήδη έχει και γι' αυτό η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συζήτησης για αναθεώρηση ή ανανέωση της Κοινής Δήλωσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ