ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ποιους στόχευαν οι τροχιοδεικτικές «βολές» Μητσοτάκη

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ποιους στόχευαν οι τροχιοδεικτικές «βολές» Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με 18 λέξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε τις τροχιοδεικτικές βολές για τις αρρυθμίες που επισκίασαν τη «μάχη» του κρατικού μηχανισμού εναντίον της κακοκαιρίας «Μήδεια», που σάρωσε τη χώρα και άφησε πίσω της σωρεία προβλημάτων.

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους..» ήταν η φράση με την οποία ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επί της ουσίας «κλαδέματα» εκείνων, που αποποιούμενοι των ευθυνών τους, εξέπεμψαν το λάθος μήνυμα στους πολίτες αναφορικά με τον βασικό στόχο της πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εν θερμώ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να προσδιορίζει με σαφήνεια τον χρόνο που θα αναζητηθούν οι ευθύνες:

«Να τελειώσει η προσπάθεια, να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε όπως τακτικά σημειώνουν στενοί συνεργάτες του, συνηθίζει να συλλέγει πληροφορίες για κάθε θέμα, δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Σε αυτό το πεδίο δεν ήταν καθόλου τυχαία η κωδικοποιημένη περιγραφή των λειτουργικών προβλημάτων του ΔΕΔΔΗΕ και των ενισχύσεων που δρομολογούνται από το 2020.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός ήδη έχει… φιλοτεχνήσει το μεγαλύτερο μέρος στον καμβά των ευθυνών, οι οποίες οδήγησαν στην πρωτοφανή ταλαιπωρία των χιλιάδων νοικοκυριών.

Είναι δε, σε θέση να γνωρίζει ότι εάν ο συντονισμός ήταν ο ενδεδειγμένος, τότε θα είχαν περιοριστεί οι βλάβες μόλις στο 10%.

Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, εξίσου στοχευμένη ήταν η αναφορά με την οποία ο πρωθυπουργός, πλαισίωσε την προαναγγελία του για την νομοθετική πρωτοβουλία «αποκρυστάλλωσης των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα της κρατικής λειτουργίας, ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Είναι απόφαση μας να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα σε μια κεντρική προεκλογική μας δέσμευση», με τον όρο της ταχύτητας να έχει, όπως ερμηνεύεται, συγκεκριμένο παραλήπτη.

Άλλωστε αναμένεται εδώ και καιρό -όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης- η νέα αρχιτεκτονική με την οποία θα διαχωρίζονται οι αρμοδιότητες κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όσοι επιχειρούν μάλιστα να διερμηνεύσουν την ενόχληση του πρωθυπουργού, υποστηρίζουν ότι αυτή προκλήθηκε και από την στάση που επέδειξαν αιρετοί, τόσο των δήμων όσων και των περιφερειών.

Επιπλέον δεν διέλαθε της προσοχής των ίδιων πηγών ενημέρωσης η σπουδή κυβερνητικών στελεχών, θυμίζοντας και την πρόσφατη, ρητή οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις δημόσιες εμφανίσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ