ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ», ισχυρίζεται η Τουρκία - Τι λέει η Αθήνα

«Ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το Τσεσμέ», ισχυρίζεται η Τουρκία - Τι λέει η Αθήνα
Το ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού «Τσεσμέ» (φωτ. αρχείου)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 15:10

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ισχυρίζεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης τέσσερα ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο. Την πληροφορία έσπευσε να επιβεβαιώσει ο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο», αναφέρει το Anadolu.

Σε άλλο tweet του το Anadolu προσθέτει ότι ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» και έριξε αντιπυραυλικά αντίμετρα (chaffs) σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων Τσεσμέ το ωκεανογραφικό σκάφος.

Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι «υπήρξε απάντηση στην ελληνική πρόκληση».

«(Η παρενόχληση των ελληνικών μαχητικών στο ερευνητικό πλοίο). Η στάση μας, οι αποφάσεις μας και οι κινήσεις σας μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρες. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει», σημείωσε ο Ακάρ.

Ελληνικές πηγές: Fake news οι πληροφορίες

Πηγές του ελληνικού Πενταγώνου αρνήθηκαν ότι υπήρξε οποιοδήποτε επεισόδιο, διευκρινίζοντας ότι τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν εντός της δεσμευμένης από την Πολεμική Αεροπορία περιοχής, σε ύψος 19.000 ποδών, και όχι κοντά στην περιοχή που έπλεε το «Τσεσμέ».

Για την περιοχή ανατολικά της Εύβοιας ο ελληνικός σταθμός της Λήμνου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει από τις 20 Δεκεμβρίου Navtex, με την οποία ενημέρωνε για ελληνική άσκηση με πραγματικά πυρά για σήμερα 23 Φεβρουαρίου στο πεδίο βολής Κοσκινά. Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται νοτιότερα από την περιοχή που έχει δεσμεύσει η παράτυπη τουρκική Navtex.

Προχτές, Κυριακή, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας επιχείρησαν να δώσουν απάντηση στην αντίδραση της Αθήνας για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ».

«Ως γνωστόν η Ελλάδα, από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις με τη συμμετοχή και υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της» ανέφεραν οι ίδιες πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τη νέα προκλητική Navtex για το «Τσεσμέ».

Το διάβημα παραδόθηκε από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και ρηματική δακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, καθώς και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Η τουρκική Navtex μπορεί να αφορά διεθνή ύδατα, ωστόσο, το ελληνικό διάβημα την καταγγέλλει ως «άκυρη και παράνομη» καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Διαβάστε επίσης:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ