ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα, ο Πολάκης και οι θεσμικές πρωτοβουλίες

Η απάντηση Μητσοτάκη στον Τσίπρα, ο Πολάκης και οι θεσμικές πρωτοβουλίες
INTIME

Βαρύτατα εκτεθειμένος από την αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ποιότητα στο δημόσιο διάλογο με αφορμή τις καταγγελίες για το ελληνικό #metoo βγαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτιμάται από κυβερνητικές πηγές προς το CNN Greece.

Ως κεντρική ψηφίδα στο μωσαϊκό της υστέρησης που καταλογίζεται στον Αλέξη Τσίπρα, αναδεικνύεται το γεγονός ότι έναντι της οργανωμένης παρέμβασης του πρωθυπουργού που δεν μονοπώλησε η απάντηση στην επιχείρηση λάσπης κατά του κυβερνώντος κόμματος και προσωπικά του ίδιου, αλλά κυριάρχησε το ολοκληρωμένο πακέτο παρεμβάσεων, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να καλύψει τη δημόσια εκφορά Πολάκη και άλλων στελεχών.

«Έχετε ακραίες φωνές που και σήμερα που μιλάμε εξακολουθούν να διακινούν τις ίδιες αθλιότητες, τα ίδια υπονοούμενα στα οποία και εσείς τεχνηέντως αναφερθήκατε στη δευτερολογία σας. Δήθεν ότι δεν θέλετε να μιλήσετε για αυτά αλλά μιλάτε, γνωστό το κόλπο. Εντάξει; Εσείς ο ίδιος, λοιπόν, καλλιεργείτε αυτή τη λάσπη, γιατί αυτός είστε. Είστε ένα, όχι δισυπόστατο, τρισυπόστατο. Τσίπρας, Πολάκης, Βαξεβάνης, το ίδιο πράγμα. Λοιπόν, και από αυτό δεν μπορείτε να ξεφύγετε. Εάν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτή τη γραμμή αυτό είναι δικό σας εσωτερικό πρόβλημα» ήταν μια από τις δηκτικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές παραπέμποντας στις σχετικές επισημάνσεις του πρωθυπουργού, αναφέρουν ότι με το κοινοβουλευτικό στρίμωγμα του πρωθυπουργού στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, για τον προεξάρχοντα των επιθέσεων λάσπης, επί της ουσίας αποτυπώθηκαν με πληρότητα δυο πολιτικές κοσμοθεωρίες εκ διαμέτρου αντίθετες. Από τη μια, εκείνη που επιλέγει να κινείται στις σκιές της σκανδαλολογίας και στα υπονοούμενα της λάσπης. Οι θιασώτες της όπως αναφέρεται προς το CNN Greece αποδεικνύουν την ευθυγράμμιση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη και τον Κώστα Βαξεβάνη. «Τσίπρας, Πολάκης είναι το ένα και το αυτό», σημείωναν δηκτικά γαλάζια στελέχη δείχνοντας προς τους διαδικτυακούς πανηγυρισμούς για την κάλυψη Τσίπρα.

Η άλλη πολιτική κοσμοθεωρία είναι αυτή που εκφράζεται από την πλειοψηφία με τις συστηματικές προσθήκες και μεταβολές στο θεσμικό οπλοστάσιο. Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν στο CNN Greece τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε λιγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, διαμορφώνοντας ευμενέστερο πλαίσιο για τους βιασμούς. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι μια από τις πρώτες παρεμβάσεις της γαλάζιας διακυβέρνησης ήταν η αυστηροποίηση των ποινών για τέτοια εγκλήματα, την οποία όπως ανέφεραν σε αιχμηρό ύφος, καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 7 παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Είναι πρωτοβουλίες που έχουν ένα διπλό στόχο: Πρώτον, να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων του παρελθόντος και του παρόντος. Αλλά κυρίως να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Αυστηροποιούνται οι ποινές για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Σε ό,τι δε αφορά τους ανήλικους, η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος, με νέα ηλικιακά όρια. Ενώ συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

Εγκαινιάζεται επίσης μία κεντρική διαδικτυακή πύλη, metoo.gov.gr, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες και όλες οι πολιτικές μας γύρω από αυτό το θέμα. Αλλά κυρίως θα μπορούν να υποβάλλονται και καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Θεσπίζουμε -και το θεωρώ αυτό εξαιρετικά σημαντικό- ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες οι οποίοι έρχονται σε επαφή με παιδιά και με εφήβους, με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. Για παράδειγμα, προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές. Το μητρώο αυτό το οποίο, το έχουν όλες οι σοβαρές χώρες που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά -και προφανώς δεν αναφέρομαι στον χώρο της εκπαίδευσης- θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την ΕΛ.ΑΣ, τις αστυνομικές αρχές.

Συγκροτείται κεντρική δομή στη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αξιολόγηση αλλά κυρίως και για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της κατηγορίας. Ενώ σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, του ILO, για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Και, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θεσπίζονται υποχρεωτικοί κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση, με προβλέψεις για τη συμπεριφορά και κυρώσεις σε όσους δεν τις τηρούν. Ένα παράδειγμα να αναφέρω μόνο, πολλές χώρες στον κόσμο έχουν θεσπίσει πολιτικές, τις λεγόμενες «open door». Ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου και η πόρτα πρέπει να είναι ανοιχτή, για λόγους ευνόητους. Δεν είναι δύσκολες παρεμβάσεις αυτές. Είναι παρεμβάσεις που με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους μπορούμε εύκολα να τις εισάγουμε στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, στον χώρο της εργασίας.

Και βέβαια θεσπίζουμε και τη δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη.

Οι παρεμβάσεις αυτές, τις οποίες ανακοινώνω σήμερα, δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό και στο πειθαρχικό δίκαιο και των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ, των Σωμάτων Ασφαλείας, θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Τέλος, και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό, επεκτείνουμε σε όλα τα σχολεία πια, από το Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά. Γιατί ο σεβασμός, όχι μόνο στο άλλο φύλο αλλά και στη διαφορετικότητα, πρέπει να διδάσκεται από νωρίς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ