ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για τον έναν χρόνο Covid-19: Ο πόλεμος συνεχίζεται – Ορατή πλέον η νίκη

Μητσοτάκης για τον έναν χρόνο Covid-19: Ο πόλεμος συνεχίζεται – Ορατή πλέον η νίκη
(AP Photo/Andrew Medichini)

Το μήνυμα ότι «ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη. Και θα έλθει νωρίτερα αν φανούμε προσεκτικοί» στέλνει ο πρωθυπουργός, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιορίζει την απόσταση αλλά και το «όχημα» για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου:

«Αν αντλήσουμε δύναμη από τις πολλές δυσκολίες που βρίσκονται πίσω και διανύσουμε με πειθαρχία τα λίγα βήματα που μας χωρίζουν από την άνοιξη της ελευθερίας. Τηρώντας τα μέτρα προστασίας μέχρι ο θώρακας του εμβολίου να καλύψει ολόκληρη τη χώρα. Γιατί τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί. Ο πρώτος χρόνος του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα περάσει στην ιστορία ως ο μόνος χρόνος της πανδημίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Φιλοτεχνώντας τον «καμβά» της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτει τις προσωπικές του αγωνίες, καθώς επίσης το παρασκήνιο πίσω από τις αποφάσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Υπενθύμισε δε, ότι ταυτόχρονα με την ανάταξη των μηχανισμών του κράτους, η Ελλάδα διαδραματίζει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανευρωπαϊκή μάχη κατά του κορωνοϊού, με την συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, τη διασυνοριακή συνεργασία στον έλεγχο και στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων και εσχάτως με την εισήγηση για την καθιέρωση ενός ενιαίου πιστοποιητικού που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των εμβολιασμένων πολιτών.

«Όλα τα παραπάνω μαζί ασφαλώς με τις καθυστερήσεις ή αστοχίες που υπήρξαν στη διάρκεια της μάχης αφορούν και τον προσωπικό μου απολογισμό. Δώδεκα μήνες ευθύνης που κύλησαν με τον ίδιο τρόπο. Με το ερώτημα κάθε βράδυ αν οι επιλογές μας ήταν οι σωστές και με την απόφαση κάθε πρωί, να γίνουν καλύτερες. Κάτι που νομίζω ότι οι πολίτες το ξέρουν και με την υπεύθυνη στάση τους εδώ και τόσο καιρό το αναγνωρίζουν. Και το πιστοποιούν με τη συμμετοχή τους στην εθνική εκστρατεία εμβολιασμού» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Προσδιορίζοντας τα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει:

«Τι πετύχαμε; Ελάχιστα μπροστά στους ανθρώπους που θρηνήσαμε. Όμως πολλά σε σύγκριση με εκείνα που αποτρέψαμε. Και ακόμη περισσότερα σε σχέση με όσα προστατέψαμε. Γιατί πράγματι η Ελλάδα κατόρθωσε να ελέγξει την εξάπλωση της πανδημίας, κρατώντας αλώβητο τον ιστό της οικονομίας. Και σφυρηλατώντας μια σχέση εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη δίχως προηγούμενο», υπογραμμίζει στο άρθρο του ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το ταμείο από την αντιμετώπιση των παράλληλων κρίσεων, της υγειονομικής και της ελληνοτουρκικής, είναι θετικό:

«Έναν χρόνο μετά ο απολογισμός είναι αναμφίβολα θετικός. Η χώρα υπερασπίστηκε με σθένος την ακεραιότητά της, καθιστώντας στην πράξη τα ανατολικά της όρια και όρια ολόκληρης της Ευρώπης. Και στη συνέχεια απάντησε στην επιθετικότητα των γειτόνων, διευρύνοντας την εθνική της απήχηση με ισχυρές συμμαχίες και κρίσιμες συμφωνίες. Στον κίνδυνο της πανδημίας αντέταξε αμέσως τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε συνδυασμό με ένα πλέγμα μέτρων για τη στήριξη όλων όσοι πλήττονται. Κι όλα αυτά αντιμετωπίζοντας παράλληλα, τρέχοντα προβλήματα».

Τονίζει μάλιστα εμφατικά:

«Με το βλέμμα στο χθες, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα αμύνθηκε με επιτυχία στα πολλά και δύσκολα που την πολιόρκησαν. Ζυγίζοντας το σήμερα παρά τις απώλειες, ο οικονομικός και κοινωνικός της ιστός έμεινε όρθιος. Δυναμικός και οπλισμένος με πυκνές εμπειρίες. Ενώ, ατενίζοντας το αύριο θα μπορούσαμε να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού να προχωρεί και την προοπτική της ανάκαμψης να διαγράφεται πλέον σαφέστερα από ποτέ. Πρόκειται για μια περιπέτεια η οποία ενώ ακόμη διαρκεί έχει ήδη προσφέρει πολύτιμα διδάγματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ