ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Στόχος να μην ανοίξει και νέος κύκλος lockdown – Προτεραιότητα το λιανεμπόριο

Κορωνοϊός: Στόχος να μην ανοίξει και νέος κύκλος lockdown – Προτεραιότητα το λιανεμπόριο
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Με την ελπίδα ότι το επόμενο άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας θα είναι και το τελειωτικό και δεν θα χρειαστεί ένα νέο lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινείται η κυβέρνηση, επικεντρώνοντας μάλιστα σε αυτό το σενάριο τους σχεδιασμούς της.

Υπενθυμίζεται ότι η οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και τέσσερις μήνες είναι ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα, και όχι τα ορόσημα, αποτελούν τη βασική αρχή που υπαγορεύει όλους τους σχεδιασμούς.


Η «βεντάλια» των μέτρων

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τον οδικό χάρτη «στο τελευταίο μίλι» πριν από την έξοδο από την υγειονομική κρίση είχε μιλήσει ξεκάθαρα για «βεντάλια περιορισμών που ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού».

Είχε δώσει μάλιστα ορίζοντα διμήνου στην εφαρμογή του μοντέλου, που είναι άμεσα συνδεδεμένο από τους εμβολιασμούς.

Τα εμβόλια, άλλωστε, είναι η παράμετρος που σύμφωνα με την κυβέρνηση επιτρέπουν να προβλέπει βάσιμα ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη έως το Πάσχα.

Έως τα μέσα Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 75 ετών, και μέχρι το Πάσχα θα έχουν χορηγηθεί οι δόσεις σε ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών από 60 έως 74 ετών, καθώς επίσης σε όσους πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Αυτό με κάνει να είμαι αισιόδοξος πως, καθώς θα μπαίνουμε στην άνοιξη, θα μπορούμε να είμαστε αρκετοί σίγουροι ότι αφήνουμε πίσω την περιπέτεια», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όμως είναι εμφανής η κινητικότητα και οι διεργασίες που γίνονται προς την κατεύθυνση , εάν το επιτρέψουν τα στοιχεία, να μην χρειαστεί να ξανακλείσει η βεντάλια των μέτρων, ή το «ακορντέον» όπως έχει αποκαλείται τους τελευταίους μήνες η στρατηγική της κυβέρνησης.

Την ώρα που οι ειδικοί αναμένουν να δουν τους «καρπούς» που απέδωσαν τα μέτρα του lockdown μέσα στα επόμενα 24ωρα, εντείνεται η επεξεργασία των πλάνων για κάθε σενάριο.

Τα δεδομένα

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή της για επιστροφή του λιανεμπορίου στην κανονικότητα.

Όπως έγραφε το CNN Greece, κάθε ημερομηνία μετά τις 8 Μαρτίου, όταν και λήγει η παράταση της ισχύος των περιοριστικών μέτρων, και εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν, θα ικανοποιούσε την κεντρική στόχευση της κυβέρνησης.

Τα σημάδια, που ερμηνεύεται ότι αποτελούν αποφάσεις η παράταση των εκπτώσεων, συμπληρώνουν και οι δημόσιες τοποθετήσεις.

Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις τόσο του υπουργού, Αναπληρωτή Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη και του υπουργού, Αναπληρωτή Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, που αποτυπώνουν και την βασική προδιάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μην χαθεί και ο τρίτος μήνας της χρονιάς.

Και τούτο γιατί δεν παραγνωρίζεται το σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα της αναστολής λειτουργίας τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στα κρατικά ταμεία, αφού το κόστος κάθε εβδομάδας υπολογίζεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον στα στοιχεία δεν αποτυπώνεται κάποια σημαντική επιβάρυνση του λιανεμπορίου στη διασπορά του ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ