ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Η επέτειος, η συλλογική ανοσία και η ελπιδοφόρα είδηση για το εμβόλιο Johnson & Johnson

Κορωνοϊός: Η επέτειος, η συλλογική ανοσία και η ελπιδοφόρα είδηση για το εμβόλιο Johnson & Johnson
AP Photo/Mariam Zuhaib

Η επέτειος του ενός χρόνου από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, συνέπεσε με μια ελπιδοφόρα ανακοίνωση για τα εμβόλια του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε χτες ότι χορήγησε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Δεδομένου ότι τα εμβόλια συνιστούν τη μεγάλη ελπίδα της ανθρωπότητας στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η έγκριση κάθε νέο εμβολίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα μπρος.

Όσο πιο πολλές ποσότητες έχουμε, σε όσο πιο σύντομο διάστημα, τόσο πιο γρήγορα θα επιτευχθεί η συλλογή ανοσία.

Συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης σημαίνει να εμβολιαστεί πάνω από το 70% το πληθυσμού.

Τα πλεονεκτήματα

Πέρα από αυτά καθαυτά τα ευεργετήματα που φέρει κάθε νέο εμβόλιο, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει τρία μείζονα πλεονεκτήματα:

1. Είναι μονοδοσικό, επομένως κάθε δόση ισοδυναμεί με την ανοσοποίηση του ανθρώπου που εμβολιάζεται.

2. Διατηρείται σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου, κάτι που καθιστά πολύ πιο εύκολη τη διαχείρισή από αυτό του εμβολίου Pfizer/BioNTech.

3. Σύμφωνα με τις έρευνες, είναι αποτελεσματικό απέναντι τόσο στη νοτιοαφρικανική όσο και στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Οι ποσότητες

Το πρόβλημα όμως με το καινούργιο εμβόλιο, είναι αντίστοιχο με εκείνα των εμβολίων που ήδη χρησιμοποιούμε.

Οι δυνατότητες της παραγωγής δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Η Johnson & Johnson θα παραδώσει τρία εκατομμύρια δόσεις την επόμενη εβδομάδα και 100 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Με το νέο εμβόλιο η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει εμβολιάσει τον πληθυσμό της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα αποφασίσει για το νέο εμβόλιο στις 11 Μαρτίου. Η ΕΕ έχει αγοράσει 400 εκατομμύρια δόσεις από την Johnson & Johnson. Η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του καλοκαιριού.

Φαίνεται λοιπόν ότι με το νέο εμβόλιο θα επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, αλλά θα παραμείνει πίσω από τις ανάγκες σε διεθνές επίπεδο.

Από τα στοιχεία του Bloomberg προκύπτει ότι με το σημερινό ρυθμό εμβολιασμού η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί σε… 4,6 χρόνια.

Ωστόσο, ο ρυθμός εμβολιασμού έχει επιταχυνθεί, αφού την προηγούμενη εβδομάδα η εκτίμηση του Bloomberg ήταν στα 5,1 χρόνια.

Στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ο Νίκος Χαδαλιάς εκτίμησε ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, βρισκόμαστε πια -χάρη στο εμβόλιο- στην τελική ευθεία πριν το τέλος αυτής της τεράστιας δοκιμασίας. Μέχρι τον Μάιο, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Θα είναι μια μεγάλη ανάσα για το σύστημα υγείας και ευελπιστούμε ότι θα μας επιτρέψει μια σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ