ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown - Ανακοινώνεται η παράταση: Οι τρεις αλλαγές και ο… αστερίσκος

Lockdown - Ανακοινώνεται η παράταση: Οι τρεις αλλαγές και ο… αστερίσκος
AP Photo/Yorgos Karahalis

Έτοιμη να ανακοινώσει παράταση του lockdown -με τα παρόντα δεδομένα- έως τις 16 Μαρτίου είναι η κυβέρνηση, η οποία επιταχύνει χρονικά τις αποφάσεις της για να αποτρέψει και την πιθανή υποτροπή της Τσικνοπέμπτης.

Με την αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή της εισήγησης των λοιμωξιολόγων να έχει ξεκινήσει, από την κυβέρνηση μιλούσαν για αυστηροποίηση του υπάρχοντος μείγματος των περιορισμών και όχι για την λήψη νέων μέτρων.

Άλλωστε όχι μόνο δεν παραβλέπεται, αντίθετα πολλάκις δημόσια και στο ανώτατο επίπεδο αναδεικνύεται η κόπωση του πληθυσμού, από την παρατεταμένη διάρκεια των απαγορεύσεων καθώς επίσης των συνεχών εναλλαγών από το καθεστώς lockdown σε εκείνο της μερικής απελευθέρωσης των μέτρων στις κοινωνικές και στις οικονομικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, στη μεγάλη εικόνα παραμένει η κατάχρηση αλλά και το by pass που γίνεται στις δυνατότητες μετακίνησης

Στο «σπριντ» του τελευταίου εικοσιτετραώρου, με την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την ενεργοποίηση της ταχείας μετάθεσης των απαραίτητων διασκέψεων της επιτροπής των ειδικών, αναζητήθηκε η ενίσχυση της γραμμής αναχαίτισης έναντι της διασποράς των μολύνσεων, ιδίως εκείνων που προκαλούνται από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού.

Αυτή είναι μια από τις πηγές ανησυχίας, τις οποίες συμπληρώνουν η επιδείνωση των δεικτών πίεσης στα νοσοκομεία και η πλημμελής εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η βασική κατεύθυνση, όπως μεταδιδόταν από κυβερνητικά στελέχη, εκτός από την παράταση των υφιστάμενων μέτρων έως την 16η Μαρτίου, η οποία αποτελεί και το ορόσημο των αρχικών προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου για επαναλειτουργία της αγοράς, θέλει την υπαγωγή σε καθεστώς lockdown και άλλων περιφερειών που η πορεία του ιικού φορτίου είναι τέτοια που αυξάνει τον επιδημιολογικό κίνδυνο.

Επιπλέον θα εφαρμοστούν μέτρα για την αντιμετώπιση των άσκοπων μετακινήσεων και των επισκέψεων με ένα καλύτερο «κούρδισμα» στον τρόπο λειτουργίας του κωδικού 6.

Από αυτήν την τροποποίηση, η άθληση -δηλαδή η χρήση του κωδικού «6»- θα επιτρέπεται μόνο εντός των ορίων του δήμου μόνιμης κατοικίας.

Υπό πρόσθετη παρακολούθηση, με αντίστοιχη εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων μπαίνει και ο κωδικός 4, που αφορά στην παροχή βοήθειας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι γίνεται κατάχρηση της συγκεκριμένης επιλογής, με την οποία οι χρήστες του 13033, καμουφλάρουν μη επιτρεπόμενες μετακινήσεις.

Σε αυτό το πεδίο μάλιστα, έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για την αναζήτηση από το αρμόδιο υπουργείο, τεχνικών λύσεων που θα συμβάλλουν στην προστασία της ορθής λειτουργίας του.

Ακόμη στους διενεργούμενους ελέγχους, οι οποίοι θα εντατικοποιηθούν, οι αρχές θα ζητούν έγγραφα με τα οποία θα αποδεικνύεται η ύπαρξη της ανάγκης παροχής βοήθειας προς τα άτομα τα οποία επισκέπτονται οι ελεγχόμενοι.

Αναμένεται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων και των τεστ covid, σε χώρους εργασίας και ειδικά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εργοστασιακούς χώρους.

Τέλος, δεν αποκλείεται να εναρμονιστεί το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ισχύει στα Σαββατοκύριακα με την ζώνη εργάσιμων ημερών της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στελέχη με γνώση των συσκέψεων, σημείωναν ότι ο στόχος της 16 Μαρτίου για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και συνεπακόλουθα με τον αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ