ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown με το βλέμμα στον Μάιο: Τα επόμενα βήματα και η αναπροσαρμογή της στρατηγικής

Lockdown με το βλέμμα στον Μάιο: Τα επόμενα βήματα και η αναπροσαρμογή της στρατηγικής
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Στην κρισιμότερη εβδομάδα -από επιδημιολογικής άποψης με δεδομένη την πρόβλεψη για κορύφωση της ανοδικής πορείας της πανδημίας- η κυβέρνηση έχοντας ήδη σφίξει τον κλοιό των περιορισμών, έχει έτοιμα σχέδια για αναπροσαρμογή της στρατηγικής για την αναχαίτιση των μολύνσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιορίζοντας τις συντεταγμένες των μέτρων έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι με την έγκαιρη λήψη επιδιώκεται: «να είναι μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε πίσω από τη πανδημία».

Υπό αυτό το πρίσμα, και λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας που δημιουργεί ο υψηλότατος βαθμός μολυσματικότητας των μεταλλάξεων, τις προσεχείς ημέρες θα εντατικοποιηθεί η παρακολούθηση των δεδομένων, με αξιολόγηση σε εικοσιτετράωρη βάση, και προσθήκη νέων μέτρων ακαριαία.

Τα τελευταία στοιχεία, και κυρίως οι μεσοπρόθεσμες προβολές τους, μάλλον θα μεταθέσουν χρονικά και την άρση των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Είναι επίσης σαφές ότι ενώ θα ενταθεί η προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα για να παρουσιαστεί με υψηλότερη ευκρίνεια το «φως στην άκρη του τούνελ», θα περιοριστούν οι αναφορές στα ορόσημα, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση.

Πρόκειται άλλωστε για μια από τις παραμέτρους, όπως αναγνωρίζεται, η οποία επιδεινώνει και την φυσιολογική κόπωση των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Μάιος θεωρείται -βάσιμα-ως ο μήνας, που θα έχουν συμπληρωθεί τα περισσότερα κομμάτια του παζλ επιστροφής στην κανονικότητα.

Στον τελευταίο μήνα της άνοιξης, και συγκεκριμένα περί τις αρχές του, επιδιώκεται να έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας.

Έως τότε άλλωστε θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες και οι πολίτες άνω των 60 ετών.

«Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ», είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης του στον Αλέξη Παπαχελά, μία ημέρα μετά την απόφαση για την αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων στην Αττική.

Ο Μάιος, είναι ένας κομβικός μήνας, στη χρονοσειρά της μάχης κατά της πανδημίας, γιατί έως τότε θα υπάρχει μια πλήρης απόδοσης των μέτρων του lockdown, ενώ θα είναι διαφοροποιημένες και οι κλιματολογικές συνθήκες, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδυναμώνουν τον ρυθμό μετάδοσης του ιού.

Κεντρικός στόχος η άρση στους περιορισμούς των δραστηριοτήτων να μην γίνεται παρενθετικά, όπως περιγράφεται.

Για το λιανεμπόριο άλλωστε είναι ήδη έτοιμο και το πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί για την επαναλειτουργία του με φυσική παρουσία αλλά με αυστηρούς κανόνες.

Όπως έγραφε το CNN Greece, το άνοιγμα του λιανεμπορίου επίσης μετατίθεται χρονικά για τις αρχές του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, και συγκεκριμένα από τις 20 ή και από τις 22 του μήνα.

Μια ημερομηνία στην οποία δεν αποκλείεται στην εξίσωση της άρσης των περιορισμών να συμπεριληφθούν, στοχευμένα, κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Προτεραιότητα όπως είναι προφανές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει η Γ’ Λυκείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ