ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς άνοιγμα αγοράς 22 Μαρτίου – To βασικό σενάριο για έξοδο από το lockdown

AP Photo/Yorgos Karahalis

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο, εξετάζει η κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα απομακρύνουν την πρόθεσή της για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα νωρίτερα. 

Όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας -επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς δημοσιεύματα για την παράταση του lockdown και πέραν της 16ης Μαρτίου- η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, αρχής γενομένης από το λιανικό εμπόριο.

Όπως δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Δήλωσε, παράλληλα (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα»), ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200-250 εκατ. ευρώ.

«Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ. και με τα 520 εκατ. να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισ. είναι συνολικά το κόστος για έναν μήνα και 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο», είπε.

Πέραν όμως του οικονομικού αντίκτυπου του lockdown, υπέρ του ανοίγματος δραστηριοτήτων, με προσεκτικό πλαίσιο, τάχθηκε σήμερα και ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, διαπιστώνοντας ότι η πανδημία «έχει ξεφύγει».

«Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά. Επειδή έχει γίνει περιορισμός όλων των δραστηριοτήτων, ο κόσμος βρίσκει διεξόδους σε δραστηριότητες σε μη συντεταγμένο περιβάλλον με αποτέλεσμα την μετάδοση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι στις υπόλοιπες χώρες υπάρχει περιορισμός μέτρων αλλά οι δραστηριότητες έχουν διοχετευτεί σε χώρους όπου οι πολίτες είναι ασφαλείς και ελεγχόμενοι.

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό έλεγχο, όπως τα ραντεβού στα μαγαζιά, τα τραπεζάκι έξω στην εστίαση και τα πολλά τεστ στα σχολεία.

«Είναι ένα άνοιγμα ευρύ αλλά ελεγχόμενο», σχολίασε.

Υπέρ του ανοίγματος τόσο των σχολείων όσο και καταστημάτων από την ερχόμενη Τρίτη 16 Μαρτίου τάχθηκε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στον Σκάι, η γιατρός είπε: «Τα αποτελέσματα από τα ισχύοντα μέτρα θα φανούν σε περίπου 10 ημέρες. Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να μην ξεκινήσουμε από την επόμενη εβδομάδα να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα με τους όρους που έχουμε πει και με αυστηρό έλεγχο. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερα ο κόσμος να πάει στα καταστήματα, να φύγει και αυτή η ψυχολογική πίεση που έχει. Τα πάρτι που γίνονται είναι από αντίδραση, καθώς τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν άλλο κλεισμένα», επισήμανε η κ. Παγώνη.

Ο Μάιος, είναι ένας κομβικός μήνας, στη χρονοσειρά της μάχης κατά της πανδημίας, γιατί έως τότε θα υπάρχει μια πλήρης απόδοσης των μέτρων του lockdown, ενώ θα είναι διαφοροποιημένες και οι κλιματολογικές συνθήκες, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποδυναμώνουν τον ρυθμό μετάδοσης του ιού.

Κεντρικός στόχος η άρση στους περιορισμούς των δραστηριοτήτων να μην γίνεται παρενθετικά, όπως περιγράφεται.

Για το λιανεμπόριο άλλωστε είναι ήδη έτοιμο και το πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί για την επαναλειτουργία του με φυσική παρουσία αλλά με αυστηρούς κανόνες.

Όπως έγραφε το CNN Greece, το άνοιγμα του λιανεμπορίου επίσης μετατίθεται χρονικά για τις αρχές του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, και συγκεκριμένα από τις 20 ή και από τις 22 του μήνα.

Μια ημερομηνία στην οποία δεν αποκλείεται στην εξίσωση της άρσης των περιορισμών να συμπεριληφθούν, στοχευμένα, κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Προτεραιότητα όπως είναι προφανές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει η Γ’ Λυκείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης