ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος Ελλάδα - Αίγυπτος για το επίμαχο οικόπεδο στον 28ο μεσημβρινό

Στο ίδιο μήκος κύματος Ελλάδα - Αίγυπτος για το επίμαχο οικόπεδο στον 28ο μεσημβρινό
Ο Νίκος Δένδιας είχε στο Κάιρο συνάντηση υψηλού συμβολισμού με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης

Θετικά φαίνεται ότι είναι τα μηνύματα που αποκόμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας από το Κάιρο όπου συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μετά την οριοθέτηση θαλάσσιων οικοπέδων για έρευνες υδρογονάνθρακα από την αιγυπτιακή πλευρά.

Από τη Λάρνακα όπου βρέθηκε μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο, ο κ. Δένδιας έδωσε το περίγραμμα της λύσης που προωθείται, λέγοντας:

«Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ' ουσίαν έχει επιλυθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, η Αίγυπτος συμφώνησε να αλλάξει τις συντεταγμένες του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου EGY-MED-W18.

Εξάλλου το ίδιο θέμα ετέθη, μεταξύ άλλων, και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησαν για τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Αίγυπτο «εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στη στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σημερινή συνάντηση καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Άχμεντ Χάφεζ, σημείωσε ότι οι δύο υπουργοί τόνισαν τις ισχυρές σχέσεις και δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Τι συνέβη ανατολικά του 28ου μεσημβρινού

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες σε τρία οικόπεδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τα οικόπεδα αυτά, τα πρώτα δύο βρίσκονται στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού που είναι το ανατολικό όριο της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας της 6ης Αυγούστου 2020 για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.

Ωστόσο, το τρίτο και ανατολικότερο οικόπεδο (EGY-MED-W18) ξεπερνούσε προς Ανατολάς την οριογραμμή του 28ου μεσημβρινού και ακολουθούσε από το σημείο αυτό τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει καταθέσει η Τουρκία στον ΟΗΕ ως δική της ΑΟΖ και η οποία δεν αναγνώριζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την πλήρη επήρεια του Καστελόριζου στην ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Δένδια περί «καθαρά τεχνικού θέματος που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά», η Αθήνα βρήκε «ευήκοα ώτα» στο Κάιρο, το οποίο φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στη σχετική διαμαρτυρία της Αθήνας που επικαλέστηκε τις προβλέψεις της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για διαβούλευση σχετικά με δικαιοπραξίες πέραν του 28ου μεσημβρινού.

Η Αίγυπτος διαψεύδει συζητήσεις με Τουρκία

Εξάλλου, αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές αρνήθηκαν τις πληροφορίες ότι το Κάιρο συζητά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία και επιμένουν να μην αναγνωρίζουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ. «Η αιγυπτιακή πλευρά μένει σταθερή στη θέση της απορρίπτοντας τη θαλάσσια συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας» ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το Arab News.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών και συγκεκριμένα μετά την προκήρυξη των αιγυπτιακών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να κάνει άνοιγμα προς την Αίγυπτο, λέγοντας: «Με βάση την πορεία των σχέσεών μας, θα μπορούσαμε μετά από διαπραγματεύσεις να υπογράψουμε μία συμφωνία με την Αίγυπτο περί θαλάσσιων ζωνών».

Στόχος υπογραφή μνημονίου με τον Αραβικό Σύνδεσμο

Στο Κάιρο ο κ. Δένδιας, εκτός από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, είχε και μία συνάντηση υψηλού συμβολισμού με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ. Στη συνάντηση συζητήθηκε η τελευταία Διάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου, τα θέματα που ετέθησαν σε αυτήν, «αλλά κυρίως πώς η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις της με τον Αραβικό Σύνδεσμο», όπως είπε ο Έλληνας υπουργός.

Η Κύπρος έχει το μοναδικό προνόμιο να είναι ήδη χώρα παρατηρητής, ενώ η Ελλάδα -όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας- θα ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ώστε να αναπτύξει και αυτή τις σχέσεις μαζί του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ