ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίζος στο CNN Greece: Στο Αττικό ξεκινάμε εφημερία με 4 ΜΕΘ COVID κενές

Ρίζος στο CNN Greece: Στο Αττικό ξεκινάμε εφημερία με 4 ΜΕΘ COVID κενές
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής χτυπάει «κόκκινο» λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες, ενώ είναι μεγάλη η πίεση και για τις κοινές κλίνες. Χτες σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ για το 2021 στους διασωληνωνωμένους με 477 σε όλη τη χώρα.

Δεδομένου ότι η πρόβλεψη για σήμερα είναι ότι θα ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού, η πίεση θα συνεχιστεί αμείωτη.

Το πρόβλημα με το ΕΣΥ δεν αφορά μόνο την περίθαλψη της ασθένειας COVID, αλλά και το πώς αντιμετωπίζονται τα μη COVID περιστατικά.

Η εικόνα στο Αττικό

Ο Μιχάλης Ρίζος, εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο, έδωσε στο CNN Greece την πολύ δύσκολη εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο κ. Ρίζος είπε:

«Είμαστε στο όριο. Δεν είναι μόνο γεμάτες οι ΜΕΘ, αλλά και οι απλές πτέρυγες. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό το νοσοκομείο θα γίνει de facto αποκλειστικά νοσοκομείο COVID. Σήμερα ξεκινάμε εφημερία με μόλις 4 κενές ΜΕΘ COVID».

«Είναι προφανές ότι θα έχουμε υποβάθμιση της νοσηλείας όταν έχουμε τέτοια πληρότητα. Τι θα συμβεί αν απόψε έχουμε ένα σοβαρό τροχαίο; Πού θα τους πάμε; Πώς γίνεται να φέρουν τώρα σε μας γιατρούς από τα ιδιωτικά για ενημέρωση σχετικά με την περίθαλψη COVID; Τώρα το θυμήθηκαν; Καταλαβαίνουμε επίσης πόσο λείπουν νοσοκομεία όπως το Λοιμωδών που έκλεισε το 2013 και στη συνέχεια δεν ξανάνοιξε».

Η δήλωση Κικίλια

Σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις.

Για την περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο πλαίσιο της συνεχούς και εποικοδομητικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ανακοινώνω ότι:

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ευχαριστώ τους δύο Ομίλους για τη συνεργασία τους.

Το Υπουργείο Υγείας έκανε, κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας χωρίς ιατρονοσηλευτική φροντίδα.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ