ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η αγωνία για τις ΜΕΘ, η πρόβλεψη για «μαύρο» ρεκόρ και το σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα

Κορωνοϊός: Η αγωνία για τις ΜΕΘ, η πρόβλεψη για «μαύρο» ρεκόρ και το σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία λειτουργούν στα όριά τους, τόσο σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στον αριθμό ΜΕΘ που μπορούν να διατεθούν για την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό. Οι ειδικοί άλλωστε επισημαίνουν ότι διανύουμε την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, αφού οι μεταλλάξεις επιταχύνουν τη διασπορά, και δεν αναμένεται αποκλιμάκωση πριν από το τέλος της εβδομάδας. Όλα αυτά καθιστούν «μονόδρομο» την παράταση του υφιστάμενου lockdown, με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για άνοιγμα να μετατίθεται χρονικά προς το τέλος Μαρτίου.

Σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των ήδη γεμάτων νοσοκομείων της Αττικής, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, «ρίχνοντας στη μάχη» από την Πέμπτη και δύο ιδιωτικές κλινικές: το Ιατρικό Περιστερίου και την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Από την Τετάρτη εξάλλου μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ στην Αττική το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» το οποίο θα αντικαθιστά το «Σισμανόγλειο», το οποίο πλέον θα είναι νοσοκομείο αναφοράς αποκλειστικό για κορωνοϊό, όπως άλλωστε και το «Σωτηρία». Συνολικά, θα διατεθούν 301 κλίνες ενώ υπάρχει πρόβλεψη να αναπτυχθούν και πολυδύναμες ΜΕΘ στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης.

Η Αττική εδώ και αρκετές εβδομάδες αποτελεί το επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας, με την πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά καθημερινά το 90%.

Το περίφημο τείχος ανοσίας δεν έχει ακόμη ορθωθεί, με εμβολιασμένο μόνο ακόμη το 9% του πληθυσμού, και ο αγώνας για να κρατηθούν στη ζωή οι ασθενείς που νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό, είναι υπεράνθρωπη.

Πρόβλεψη για ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα

Κι ενώ τη Δευτέρα καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός διασωληνωμένων (477 ασθενείς) από την αρχή της χρονιάς, οι προβλέψεις για τη σημερινή ημέρα είναι ακόμη πιο δυσμενείς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις πρώτες ώρες καταχώρησης των κρουσμάτων για σήμερα, Τρίτη, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000.

Το στοιχείο αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κάνει τους ειδικούς να μιλούν για το ενδεχόμενο αρνητικού ρεκόρ για τον Μάρτιο, με τα κρούσματα, δηλαδή, να ξεπερνούν ακόμα και τα 2.700 της περασμένης εβδομάδας.

Η εικόνα που σχηματίζεται είναι ότι «πρωταθλήτρια» στα κρούσματα θα είναι και πάλι η Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες συντείνουν στην άποψη ότι αυτή την εβδομάδα θα παρατηρηθεί πιθανότητα η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, με τα περιστατικά να αρχίζουν να υποχωρούν αργά αλλά σταθερά από τα μέσα της ερχόμενης.

Λοιμωξιολόγοι, μάλιστα, σε δηλώσεις τους την περασμένη εβδομάδα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μιλούσαν για την πιθανότητα να δούμε ακόμα και 3.000 κρούσματα την Τρίτη.

Το σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα βήματα για την σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown, από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ' όλα το λιανικό εμπόριο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, τοποθέτησε την ημερομηνία για το πλήρες άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στις 22 ή το αργότερο στις 29 Μαρτίου τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει, ο ίδιος εξήγησε ότι όταν είναι σε θέση να ανοίξει το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει μέσω χρήσης sms και όχι με τη μέθοδο click away.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι με την αποστολή του sms ο πολίτης θα έχει μέχρι τρεις ώρες στη διάθεσή του προκειμένου να κάνει τις αγορές που χρειάζεται.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της αγοράς θα λειτουργήσει μέσω του 13032, της νέας εφαρμογής για SMS την οποία έχει ήδη ετοιμάσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσω κενού μηνύματος οι πολίτες θα λαμβάνουν επιβεβαίωση για να μεταβούν για τα ψώνια τους, μία επιβεβαίωση η οποία θα διαρκεί τρεις ώρες και θα εκδίδεται μόνο μία φορά την ημέρα, αφού σε απόπειρα εκ νέου αποστολής SMS από τον πολίτη, αυτός θα λαμβάνει απάντηση πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία μόνο μία φορά την ημέρα.

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι τα μέσα Απριλίου θεωρείται πιθανή ημερομηνία για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Όπως είπε, όμως, «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, από τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη διαφάνηκε μια σημαντική μεταστροφή στις προθέσεις της κυβέρνησης. Το κυβερνητικό σχέδιο θέλει την επιστροφή στην κανονικότητα για τους μαθητές αν όχι ταυτόχρονα με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τότε την επόμενη εβδομάδα. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες, δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στη συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Ειδικά στα Λύκεια θα δοθεί, όπως φαίνεται, προτεραιότητα καθώς πλησιάζουν και οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ