ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αστυνομική βία: Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Αστυνομική βία: Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο ξυλοδαρμός πολίτη από αστυνομικό στη Νέα Σμύρνη και τα γεγονότα που ακολούθησαν, έφεραν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε προσωπικά στον πρωθυπουργό την αστυνομική βία.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό στην οποία ανέφερε ότι:

«Τα πρόσφατα φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη ξεπερνούν κάθε όριο. Δυστυχώς όμως δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συστηματικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι καταγγελίες για κλιμακούμενη αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί σε πρωτοφανή βαθμό, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι καταγγελίες αστυνομικής βίας σπάνια καταλήγουν στην επιβολή κυρώσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.»

Ο κ. Τσίπρας ερωτά τον πρωθυπουργό:

«Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εσείς ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησή σας διαρκώς παραβιάζετε;

Γιατί δεν αποσύρετε άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό, όπως λ.χ. αυτοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, και για ποιόν λόγο παύσατε την Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη;»

Η απάντηση Μητσοτάκη

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε το γάντι που έριξε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ερώτηση του κ. Τσίπρα θα συζητηθεί την Παρασκευή στη Βουλή. Ο δε πρωθυπουργός επιχείρησε αντεπίθεση, βάζοντας στο στόχαστρο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Η επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας. Υπονομεύει τα μέτρα για τη μείωση της διασποράς του ιού. Και προσβάλλει τον αγώνα που δίνουν, νύχτα και μέρα, οι υγειονομικοί μας στο ΕΣΥ. Επιμένει, άραγε, ακόμη και τώρα ο κ. Τσίπρας, να "δέχεται το ρίσκο" για τη δημόσια υγεία; Τον καλώ δημόσια να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του.

Ύστερα από ένα χρόνο δοκιμασίας, η κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Καθήκον μας είναι να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι να υποδαυλίζουμε κοινωνικές εντάσεις. Η Δημοκρατία, πράγματι, δεν μπαίνει σε καραντίνα. Ούτε, όμως, και οι τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα.»

ΣΥΡΙΖΑ: «Υποκινητής ο Μητσοτάκη»

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ως εξής

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό από την ανικανότητα της κυβέρνησής του. Αυτό όμως δεν τον δικαιολογεί να γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. Τον ενημερώνουμε, ότι ο μόνος που έχει τη δύναμη να ξεσηκώνει πολίτες -και μάλιστα ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης- σε κινητοποιήσεις εν μέσω λοκντάουν, είναι ο ίδιος και η πολιτική του. Είναι η υποκρισία του και ο αυταρχισμός του.

Άφησε τα νοσοκομεία τόσους μήνες ανοχύρωτα, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δίχως στήριξη. Και τώρα έχει το θράσος να ρίχνει την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα.

Οδήγησε τη κοινωνία στο πιο αυστηρό, μακροχρόνιο και αποτυχημένο λοκντάουν σε όλη την Ευρώπη. Και τώρα έχει το θράσος να ρίχνει την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα.

Όταν όμως ο ίδιος προκαλεί με κορωνοπάρτι στην Ικαρία και την ίδια στιγμή δίνει εντολή να τρομοκρατούν και να ξυλοκοπούν οικογένειες με μικρά παιδιά και νέους στις πλατείες, ας μην ψάχνει στους πολιτικούς του αντιπάλους για υποκινητές της οργής των πολιτών. Ο ίδιος είναι ο μόνος υποκινητής.»

Η ανταπάντηση της Πελώνη

Η Αριστοτελία Πελώνη ανταπάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ως εξής

«O κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τις παραληρηματικές ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να τοποθετηθεί. Οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Συνεχίζει, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, να καλεί σε συμμετοχή σε κινητοποιήσεις; Εξακολουθεί να «δέχεται το ρίσκο»;»

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν στη Νέα Σμύρνη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ