ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη στο CNN Greece για νέα μέτρα στήριξης: Στόχος να μας περάσουν και στην επόμενη ημέρα

Πελώνη στο CNN Greece για νέα μέτρα στήριξης: Στόχος να μας περάσουν και στην επόμενη ημέρα
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τις συντεταγμένες του νέου πακέτου στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανακοίνωσε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσδιόρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ερωτηθείσα από το CNN Greece για το εάν χαρακτήρας των μέτρων ενίσχυσης είναι μεταβατικός ή υπάρχει σχεδιασμός για διεύρυνσή τους και πέραν των 11,6 δισ. ευρώ που εχει ανέλθει το ύψος τους, η κυρία Πελώνη ήταν σαφής:

«Η κυβέρνηση έχει στηρίξει από την αρχή αυτής της κρίσης έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας σε εργαζομένους και σε επιχειρήσεις. Αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν στόχο να μας περάσουν και στην επόμενη ημέρα».

Συμπλήρωσε δε, εμφατικά ότι: «Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει εργαζομένους και επιχειρήσεις, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και των ταμειακών διαθεσίμων και βέβαια με το βλέμμα να μην διακινδυνεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Φαίνεται πάντως ότι σταδιακά τα μέτρα ενίσχυσης θα διαλάβουν στοχευμένο προσανατολισμό, ο οποίος είναι άμεσα συναρτώμενος με το σχέδιο σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα:

«Όσο επανερχόμαστε σταδιακά στο άνοιγμα της οικονομίας, στόχος είναι να στηρίζουμε όσους περισσότερο πλήττονται και σταδιακά πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στην ανάκαμψη της οικονομίας και στα νέα ανοίγματα που θα γίνουν, εφόσον επαναλαμβάνω, το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε η κυρία Πελώνη.

Τα 6 πεδία των νέων μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων κινητοποιούνται από την κυβέρνηση ακόμη 2,5 δισ. για την οικονομική στήριξη περισσότερων από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες καθώς επίσης εκατομμύρια εργαζόμενους. Με αυτην την πρόσθετη χρηματοδότηση το συνολικό ύψος των κονδυλίων για το 2021 ανέρχονται στα 11,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Πρώτον: Ξεκινά τον Απρίλιο ο 7ος Κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Ο νέος κύκλος θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται και, με αυξημένη ενίσχυση, για το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους στους οποίους εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ.
  • Δεύτερον: Απαλλάσσονται -ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που είχαν κατά το 2020- από 30% έως και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσοι είχαν ενταχθεί στους 3 πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους, το 2020. Έτσι, σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα μέρος είναι μη επιστρεπτέο.
  • Τρίτον: Ενισχύονται από το Κράτος επιχειρήσεις σε πληττόμενους κλάδους με την επιδότηση ενός σοβαρού μέρους των πάγιων δαπανών που είχαν μέσα στο 2020 και δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Αυτό θα γίνει με τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
  • Τέταρτον: Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά στην επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.
  • Πέμπτον: Μεταφέρονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.
  • Έκτον: Απαλλάσσονται πλήρως και για το Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% των ενοικίων από το Κράτος. Επιπλέον, δίνεται στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ