ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Οι νοικοκυραίοι, οι διαδηλώσεις και οι εκλογές

Τσίπρας: Οι νοικοκυραίοι, οι διαδηλώσεις και οι εκλογές
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή για την αστυνομική βία, η εκτίμηση που επικράτησε στην Κουμουνδούρου ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εντυπώσεις.

Η γενική θεώρηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε ηγεμονικός, ενώ ορισμένοι τον χαρακτήρισαν αμήχανο. Ωστόσο, καταγράφηκε και η άποψη ότι «ο Μητσοτάκης έπαιξε άμυνα για να συσπειρώσει τους δικούς του». Οι παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα γενικά ικανοποίησαν ακόμα και στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που συνήθως δεν ενθουσιάζονται με τις ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί σε σχέση με την άποψη περί «άμυνας Μητσοτάκη» συνδέεται με την εκτίμηση που κερδίζει έδαφος στην Κουμουνδούρου, ότι τα αυξανόμενα προβλήματα της διακυβέρνησης οδηγούν τον πρωθυπουργό στην υιοθέτηση μιας πιο «σκληρής δεξιάς» πολιτικής.

Οι διαδηλώσεις…

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι προσωπικά ο ενορχηστρωτής της έντασης, λέγοντας ότι:

«Σας κατηγορώ, τέλος, γιατί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής σας, στη φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας σας, αντιδράτε με ένα τρόπο όχι απλώς σπασμωδικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο. Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο. Και τελικά τον διχασμό αντί για την αναγκαία σε τέτοιες στιγμές κοινωνική ειρήνη.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμα ότι η υποκρισία του κ Μητσοτάκη «γεννά το αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης».

Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εμμέσως πολιτική κάλυψη στις κινητοποιήσεις ενάντια στην καταστολή.

…οι νοκοκυραίοι…

Ωστόσο, επειδή το 2021 δεν είναι 2012, ο κ. Τσίπρας ούτε κάλεσε ούτε χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις. Αντιθέτως, τόνισε ότι τις κινητοποιήσεις δεν τις οργανώνει η Κουμουνδούρου:

«Σας κατηγορώ γιατί δεν κατανοείτε ότι απέναντί σας δε βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.»

Επιπλέον, έστειλε το μήνυμα ότι το ζήτημα της αστυνομικής βίας δεν αφορά μόνο τη νεολαία ή τον κόσμο της Αριστεράς:

«Κάθε φορά που αποφασίζετε μέτρα τα φορτώνετε όλα στον ταλαιπωρημένο πολίτη. Για αυτό υπάρχει οργή. Και δεν είναι η οργή των μπαχαλάκηδων. Είναι η οργή των νοικοκυραίων. Αυτή την οργή να φοβάστε. Η οργή των νοικοκυραίων μιας μεσοαστικής περιοχής της Αθήνας που τη μετατρέψατε σε εμπόλεμη ζώνη.»

Προφανώς οι νοικοκυραίοι στους οποίους απευθύνεται ο κ. Τσίπρας, δεν οργίζονται μόνο με τον αυταρχισμό, αλλά και με τα οικονομικά προβλήματα το παρατεταμένο lockdown.

…και οι εκλογές

Στο τέλος τη ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο πιο κοντινό σημείο ως σήμερα στο να ζητήσει εκλογές. Συγκεκριμένα, είπε:

«Κύριε Μητσοτάκη, θα σας το πω ευθέως: δεν μπορείτε πια. Αποτύχατε στην πανδημία, αποτύχατε στην οικονομία και τώρα θέλετε τη δική σας αποτυχία να την πληρώσουν οι πολίτες αυτής της χώρας, να στρέψετε τη μισή κοινωνία απέναντι στην άλλη μισή. Αυτό δεν θα περάσει. […] Δεν μπορείτε πια. Εμείς, όμως, έχουμε την ευθύνη αυτή την ενότητα να τη διαφυλάξουμε. Και σας διαβεβαιώνω ότι θα τη διαφυλάξουμε με κάθε κόστος.»

Η επιλογή αυτή του κ. Τσίπρα προφανώς σχετίζεται με την πεποίθηση ότι ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει το έδαφος για πρόωρες εκλογές, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σηκώσει το γάντι. Ωστόσο, ενδεχομένως απορρέει από την εκτίμηση ότι ο πολιτικός συσχετισμός αρχίζει να μεταβάλλεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ