ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Έχουμε εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων - 7 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούλιο

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Έχουμε εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων - 7 εκατ. δόσεις μέχρι τον Ιούλιο
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων και δεν χρειάζεται να προσφύγει στο ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, για το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Κρήτη.

Αναφερόμενος στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει κατ' ελάχιστον 7 εκατομμύρια δόσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και περισσότερα από 10 εκατομμύρια δόσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

«Άρα, υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια και δεν χρειάζεται να προσφύγουμε στο ρωσικό και το κινεζικό. Δεν προσφεύγουμε σε αυτά και για έναν παραπάνω λόγο, διότι δεν είναι εγκεκριμένα από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο της ερώτησής του, ο κ. Κεγκέρογλου είχε ζητήσει ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να δούμε πώς θα ενταχθούν το ρωσικό και άλλα εμβόλια στην ευρωπαϊκή αγορά.

Απαντώντας για τους εμβολιασμούς στην Κρήτη, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι ήδη λειτουργούν 40 εμβολιαστικές γραμμές σε 22 εμβολιαστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αρκετά Κέντρα Υγείας, και έχουν διενεργηθεί 71.642 εμβολιασμοί:

«Από τις 16 Μαρτίου θα λειτουργήσουν άλλες επτά εμβολιαστικές γραμμές, δηλαδή συνολικά 47 εμβολιαστικές γραμμές σε 29 εμβολιαστικά κέντρα με ημερήσια δυναμικότητα 2.500 εμβολιασμών την ημέρα».

Σημείωσε επίσης ότι τα επιβεβαιωμένα ραντεβού για εμβολιασμό στην Κρήτη σήμερα ανέρχονται σε 127.752.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεγκέρογλου σημείωσε ότι η κατανομή της σταδιακής ένταξης εμβολιαστικών κέντρων στο σύστημα δεν γίνεται με γεωγραφική ισορροπία. «Δεν βάλατε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές στο σύστημα εξαρχής, αλλά έρχεστε εκ των υστέρων να το κάνετε» είπε ο κ. Κεγκέρογλου και συμπλήρωσε:

«Καλύπτεται το κενό με τα επτά κέντρα που βάλατε τώρα, όμως, είναι ακόμα δύο, το Οροπέδιο Λασιθίου και η Κάνδανος».

Παράλληλα, ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε να στέλλονται στον εισαγγελέα όλες οι υποθέσεις κατ΄ εξαιρέσεων εμβολιασμών.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις», σχολίασε ο κ. Κοντοζαμάνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ