ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Σενάριο για άνοιγμα της αγοράς σε δυο φάσεις στα τέλη Μαρτίου

Lockdown: Σενάριο για άνοιγμα της αγοράς σε δυο φάσεις στα τέλη Μαρτίου
© Intime p.a.

Την ασφαλέστερη επιλογή για τον τρόπο που θα ανοίξει την βαλβίδα αποφόρτισης στην ψυχολογική κόπωση του πληθυσμού, με την άρση των περιορισμών, επιδιώκει να βρει η κυβέρνηση μέσα στην εβδομάδα.

Το σήμα των προθέσεων της εκπέμφθηκε προκαταβολικά, όταν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ανακοινώθηκαν επιπλέον περιορισμοί για την Καθαρά Δευτέρα.

Οι οριστικές αποφάσεις τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και εξαρτώνται από τη γνωμοδότηση της επιτροπής των επιδημιολόγων.

Οι ειδικοί αναμένεται κατά τη διάρκεια του προσεχούς σαρανταοκτάωρου, να λάβουν μια ευκρινή αποτύπωση για το επίπεδο που βρίσκονται οι κρίσιμοι δείκτες παρακολούθησης της πανδημίας.

Μέχρι την Τετάρτη άλλωστε, αναμένεται να γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του σχεδίου της Κομισιόν, μεταξύ άλλων για τα περιθώρια άρσης των περιορισμών ανά κράτος-μέλος, αλλά το κυριότερο για τα συντονισμένα βήματα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα στη Γηραιά Ήπειρο.

Στην πρωινή σύσκεψη της Δευτέρας έγινε μια επισκόπηση των διαθέσιμων φόρμουλων με τις οποίες η κυβέρνηση θα μπορούσε έως τα τέλη Μαρτίου να έχει προβεί στην άρση των υφιστάμενων περιορισμών.

Στη γκάμα των επιλογών που εξετάζονται, διακρίνεται εκείνη που θέλει την κυβέρνηση να προχωρά στην επαναφορά των οικονομικών δραστηριοτήτων σε δυο φάσεις και μάλιστα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου να επιτρεπόταν η λειτουργία των καταστημάτων, με σχεδόν μηδενικό επιδημιολογικό ρίσκο, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.

Το ίδιο σενάριο, θέλει εβδομάδα αργότερα, δηλαδή από την Δευτέρα 29 Μαρτίου, να δινόταν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, για το οποίο ήδη υπάρχει έτοιμη η πλατφόρμα του 13032, που θα επιτρέψει την επαναλειτουργία του.

Για το λιανεμπόριο μάλιστα, το άνοιγμα του οποίου αποτελεί διακηρυγμένη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κερδίζει έδαφος η πρόταση που θέλει να μην υφίσταται ο τρίωρος περιορισμός για την πραγματοποίηση των αγορών.

Στον αντίποδα όμως η δυνατότητα χρήσης του ειδικού πενταψήφιου αριθμού, θα δίνεται στους καταναλωτές μόνο μια φορά ημερησίως.

Από την άλλη, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων σε δόσεις μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα, αλλά η επιλογή ανάμεσα στα ορόσημα της 22ας και 29ης Μαρτίου να γίνει με βάση έναν συγκεκριμένο επιδημιολογικό πήχη.

Πληροφορίες θέλουν εάν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από το επίπεδο που θα προσδιοριστεί προκαταβολικά, τότε η ημερομηνία υλοποίησης των αποφάσεων θα είναι η 29 Μαρτίου.

Στην αντίθετη περίπτωση, η ημέρα εφαρμογής των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων θα είναι η η ερχόμενη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ