ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης στους Times: Μπορούμε να ανοίξουμε τον τουρισμό νωρίτερα για τους Βρετανούς

Θεοχάρης στους Times: Μπορούμε να ανοίξουμε τον τουρισμό νωρίτερα για τους Βρετανούς
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για άνοιγμα του τουρισμού με και υποδοχή επισκεπτών πριν από τις 14 Μαΐου για λίγες χώρες -μεταξύ των οποίων η Βρετανία και το Ισραήλ- εξετάζει η κυβέρνηση, ώστε να δοκιμαστούν τα μέτρα στα σύνορα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα τουριστικά θέρετρα.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Λονδίνο, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Times ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αρχίσει να υποδέχεται επισκέπτες από τη Βρετανία ακόμα και πριν από το προγραμματισμένο για τις 14 Μαΐου άνοιγμα της τουριστικής αγοράς.

«Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, χαιρόμαστε που μπορούμε να ανοίξουμε τα χέρια και τις πόρτες μας νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Αυτό είναι το σχέδιο που προσπαθούμε να πετύχουμε για κάποιες χώρες που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμών», λέει ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού στη βρετανική εφημερίδα.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, μία πρόταση είναι «ένα πιλοτικό πρόγραμμα με λίγες χώρες» που προβλέπει υποδοχή επισκεπτών πριν από τις 14 Μαΐου, ώστε να δοκιμαστούν τα μέτρα στα σύνορα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα τουριστικά θέρετρα.

«Δεχόμαστε να ανοίξουμε νωρίτερα και δυνητικά να διορθώσουμε οποιαδήποτε θέματα ίσως προκύψουν, με χώρες που θεωρούνται ασφαλέστερες από άλλες. Το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην κορυφή», σημειώνει ο κ. Θεοχάρης.

Ο ίδιος τονίζει ότι το σύστημα που επιλέγει η Ελλάδα για να αρχίσει να υποδέχεται ξένους τουρίστες επιτυγχάνει μια «ισορροπία» μεταξύ της άδειας για ταξίδια και της ασφάλειας τόσο των τουριστών όσο και του τοπικού πληθυσμού.

Μιλώντας επίσης σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ITV, ο κ. Θεοχάρης δήλωσε αισιόδοξος ότι τις επόμενες εβδομάδες, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί και βελτιώνεται ο καιρός, τα κρούσματα κορωνοϊού θα πέσουν και θα σταθεί δυνατό να αρθούν οι περιορισμοί για τους τουρίστες στις 14 Μαΐου.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα προτείνει οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες να μη χρειάζονται αρνητικό διαγνωστικό τεστ, αλλά και ότι οι υπόλοιποι θα μπορούν να κάνουν διακοπές εφόσον αποδεικνύουν ότι το τεστ ήταν αρνητικό.

Ο υπουργός Τουρισμού εξήγησε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές, ακολουθώντας τις επιστημονικές συστάσεις, δε θεώρησαν ότι υπάρχει ανάγκη αναστολής χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca.

Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ορίσει ως τη νωρίτερη πιθανή ημερομηνία για έναρξη των διεθνών ταξιδιών αναψυχής τη 17η Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ