ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Έως τις 21.00 και τα Σαββατοκύριακα, διαδημοτικές μετακινήσεις με κωδικό «2»

Lockdown: Έως τις 21.00 και τα Σαββατοκύριακα, διαδημοτικές μετακινήσεις με κωδικό «2»
AP Photo/Michel Euler

Οι αλλαγές στο πλαίσιο των μετακινήσεων που συνοδεύουν το lockdown βρίσκονται στο επίκεντρο της πεντάωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για το μείγμα των στοχευμένων παρεμβάσεων στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει.

Καταρχάς φαίνεται να επαληθεύονται οι πληροφορίες που θέλουν την καθιέρωσης ενός ενιαίου ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Την ίδια θετική κρίση δείχνει ότι συγκεντρώνει και η πρόθεση για άρση κάποιων περιορισμών στον κωδικό «2» που αφορά στη μετάβαση σε σούπερ-μάρκετ και καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης.

Η εισήγηση είναι να μπορεί να χρησιμοποιείται ο κωδικός «2» από τους πολίτες και πέραν των ορίων του δήμου μόνιμης κατοικίας ή του περιορισμού της απόστασης των δυο χιλιομέτρων, δεδομένου ότι ανοίγουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων.

Τι γίνεται με τον κωδικό «6»

Στο πνεύμα των σημειακών παρεμβάσεων για τις οποίες αναμένεται το πράσινο φως της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ακόμη εκφράζονται επιφυλάξεις αναφορικά με την άρση της απαγόρευσης στις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Ειδικότερα, για τη χρήση του κωδικού «6», η Επιτροπή προσανατολίζεται στο να διατηρήσει την απαγόρευση που αφορά στη χρήση του αυτοκινήτου και να διατηρηθεί ο περιορισμός στη μετακίνηση των πολιτών είτε πεζή είτε με ποδήλατο σε «ακτίνα» 2χλμ από την οικία τους. Δεν αποκλείεται πάντως τελικά να επιτραπεί η χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής με τον κωδικό «6», αλλά μόνο για μετακινήσεις εντός δήμου.

Από την άλλη όλα δείχνουν ότι θα επικυρωθεί και η επαναλειτουργία καταστημάτων με ουδέτερο επιδημιολογικό αποτύπωμα όπως τα κομμωτήρια, τα μαγαζιά περιποίησης νυχιών και τα κέντρα αισθητικής.

Πρόκειται για σημειακές αλλαγές σε μέτρα που δεν έχουν αποδώσει και εκτιμάται ότι μαζί με τις ανάσες ελευθερίας που θα δοθούν στους πολίτες θα ενισχυθεί και ο βαθμός συμμόρφωσης με τους περιορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ