ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ - «Ναι» στα εμβόλια Ρωσίας και Κίνας

Κορωνοϊός - Δημοσκόπηση: Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ - «Ναι» στα εμβόλια Ρωσίας και Κίνας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Προβάδισμα με 14 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, για τον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 39,3% έναντι 23,3% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,1%, το ΚΚΕ με 6% και η Ελληνική Λύση με 4,3%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ25, συγκεντρώνοντας 2,9%. Αλλο κόμμα επιλέγει το 5,8%, ενώ στο 12,8% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι.

Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον κορωνοϊό σε ποσοστό 51%, όπως αποτυπώνουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης, ωστόσο το 49% δηλώνει δυσαρεστημένο από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το 48% εκφράζεται θετικά για τη στάση και το έργο του Κυριάκου Μητσοτάκη ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο 30%.

To 50% διαφωνεί με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη κλιμάκωση των διαδηλώσεων στη χώρα, σε αντίθεση με το 33% που συμφωνεί.

Σε ό,τι αφορά τα περιστατικά αστυνομικής βίας, το 47% των ερωτηθέντων τα θεωρεί «μεμονωμένες περιπτώσεις», ενώ το 39% θεωρεί ότι εντάσσονται σε μια «πολιτική καταστολής».

«Ναι» στα εμβόλια Ρωσίας και Κίνας λένε οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης, απαντώντας σε ερώτημα για το εάν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αγοράσει εμβόλια και από τη Ρωσία και την Κίνα, κάνοντας διμερείς συμφωνίες, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε ολόκληρη τη χώρα. Το στατιστικό σφάλμα της δημοσκόπησης είναι +- 3,1%, ενώ το διάστημα βεβαιότητας είναι 95%. Ο χρόνος που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση ήταν στο διάστημα 12-17 Μαρτίου, ενώ τα άτομα που ρωτήθηκαν ήταν 17 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ