ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Πέτσας: Εάν οι ιδιώτες γιατροί δεν συνεισφέρουν στο ΕΣΥ, πάμε σε επίταξη

Κορωνοϊός - Πέτσας: Εάν οι ιδιώτες γιατροί δεν συνεισφέρουν στο ΕΣΥ, πάμε σε επίταξη
INTIME NEWS

Μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς πως αν δεν συνεισφέρουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην επίταξή τους έστειλε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όμως όταν φτάνουμε στα όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως, αν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις, θα το κάνουμε, γιατί όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρουσίαση δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής κι επομένως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να περιθάλψει όσους πολίτες έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

«Είμαστε μακριά από την εθελοντική συνεισφορά που θα θέλαμε να δούμε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είμαστε μόλις στο ¼ αυτών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος και μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το άνοιγμα της αγοράς, είπε ότι «η βαλβίδα αποσυμπίεσης που θα ανοίξει από Δευτέρα έχει μια σημασία, αλλά αυτό που θα βοηθήσει είναι η πίστη ότι φτάνουμε στο τέλος αυτού του δράματος. Μέχρι το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα μας οδηγήσει στην έξοδο».

Για τα self test που θα κάνουν οι πολίτες, ανέφερε πως θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που θα προβλέπεται και να κάνουν τη σχετική επιβεβαίωση, ώστε να υπάρξει η ιχνηλάτηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος Μαρτίου όλα αυτά θα εξειδικευθούν.

Η αντίδραση Εξαδάκτυλου

Στον κ. Πέτσα απάντησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος εκτίμησε πως «το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ενσωματωθούν όσοι έχουν δείξει διάθεση».

«Τα τελεσίγραφα και οι διορίες δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία. Δεν την ευνοούν και δεν την προάγουν», είπε απευθυνόμενος στον Στέλιο Πέτσα.

«Υπάρχουν δεξαμενές γιατρών που μπορούν να εργαστούν. Ενδεικτικά, είναι οι άνθρωποι που περιμένουν ειδικότητα, είναι αυτοί που απολύθηκαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και μπορούν να επιστρέψουν, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό κρίση και η κρίση πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα. Να ενσωματωθούν όλοι αυτοί και στη συνέχεια η πολιτεία να πράξει όσα νομίζει. Οι άνθρωποι που ζητούνται αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι σε διακοπές. Είναι στην κοινότητα, προσφέρουν υπηρεσίες, κρατούν ασθενείς στο σπίτι και επιτελούν ένα έργο που δεν ξέρουμε ποιος θα το επιτελέσει», συνέχισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Χαρακτήρισε «αγκάθι» τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των εφημεριών και υποστήριξε ότι οι Έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στην ΕΕ.

«Η πανδημία δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα που χρονίζουν, όπως η οικονομική αποζημίωση των γιατρών. Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος», υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας, ανταπαντώντας στον πρόεδρο του ΠΙΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ