ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιβάνιος για ΣΥΡΙΖΑ:  Τρία κύματα ανευθυνότητας στα τρία κύματα πανδημίας

Λιβάνιος για ΣΥΡΙΖΑ:  Τρία κύματα ανευθυνότητας στα τρία κύματα πανδημίας
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Τα τρία κύματα της πανδημίας κατέδειξαν τα τρία κύματα ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ», είναι οι σκληρές επικρίσεις που διατυπώνει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «πιο κρίσιμη στιγμή», όπως την χαρακτηρίζει, του αιώνα.

Όπως εξηγεί ο κ. Λιβάνιος, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News:

«Στο πρώτο κύμα επιχείρησε να αμφισβητήσει την παγκόσμια επιτυχία για τη χώρα, στο δεύτερο ευχόταν να αποτύχει η κυβέρνηση –λες και αυτό δεν θα είναι ολέθριες επιπτώσεις για την κοινωνία– και στο τρίτο κύμα θεώρησε ότι είναι κατάλληλος καιρός για επαναστατική γυμναστική».

Κλιμακώνοντας την κριτική του εναντίον του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, σημειώνει ότι:

«Αν και ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανίζεται, όπως τον ακούσαμε, ανήσυχος για την αντιπολιτική ριζοσπαστικοποίηση κομματιού της νεολαίας, εντούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ υποκρυπτόμενος πίσω από διάφορες «συλλογικότητες» φαίνεται ότι νοσταλγεί νέες πλατείες, νέων αγανακτισμένων».

Συμπληρώνει δηκτικά: «Καρικατούρα του «"μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση" που έλεγε ο Μάο Τσε Τουνγκ. Αλλά τέτοιες επαναλαμβανόμενες φάρσες οι πολίτες τις έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να τις πληρώνουν πολύ ακριβά».

«Ψυχολογικό όριο το Πάσχα αλλά ακόμη πολύ μακριά»

Ο Θοδωρής Λιβάνιος υποστηρίζει ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, σε συνδυασμό με την βελτίωση του καιρού, δημιουργούν μία μίνιμουμ προϋπόθεση ώστε βήμα – βήμα να επανακάμψει η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Όπως υπογραμμίζει «πολύ προσεκτικά όμως, ώστε ό,τι ανοίγει να μείνει ανοιχτό», σημειώνοντας όμως ότι: «Τούτο αποτελεί και μία έμμεση απάντηση σε όσους τόσο ανεύθυνα λένε ότι τα μέτρα απέτυχαν, λες και δεν μπορούν να φανταστούν ποιες θα ήταν οι συνέπειες αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα αυξημένα μέτρα εγκαίρως. Τώρα, σχετικά με το τελευταίο ερώτημά σας, το Πάσχα όντως εξελίσσεται σε ένα ψυχολογικό όριο αλλά είναι ακόμη πολύ μακριά»

Ο υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Υγείας έχει λάβει όλα τα μέτρα ώστε να το σύστημα υγείας να αντέξει τη μεγάλη πίεση, όπως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, νοσοκομεία αποκλειστικά για covid 19, αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών. «Και εδώ όμως αναδείχθηκε το σοβαρό έλλειμμα ευθύνης και αξιοπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη δημιουργία εικονικής πραγματικότητας στον χώρο της υγείας. Δεν είχαμε την ψευδαίσθηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χειροκροτήσει το γεγονός ότι οι κλίνες ΜΕΘ από 575 αυξήθηκαν σε πάνω από 1.300. Ας αναγνωρίσει τουλάχιστον ότι αυτό είναι ένα αναπάντεχο κληροδότημα της πανδημίας στον ελληνικό λαό, γιατί το εθνικό σύστημα υγείας θα βγει ασύγκριτα πιο ισχυρό μετά από αυτή την περιπέτεια. Και αυτό είναι κάτι που θα μείνει για πάντα», συμπληρώνει δηκτικά ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Δικαίωση για το εμβόλιο της Astra Zeneca

Αναφερόμενος στη συζήτηση που άνοιξε στην Ευρώπη σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca, ο κ. Λιβάνιος κάνει λόγο για δικαίωση της Ελλάδας: «η στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι ήταν η πιο υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες και πάνω στην κορύφωση της μάχης κατά της πανδημίας. Ακολουθήσαμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από τις αποφάσεις τους δικαιωθήκαμε». Διευκρινίζει πως οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανακόλουθο σε σχέση με τα όσα από την πρώτη στιγμή σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε και που σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα την πανδημία.

Τα μέτρα στήριξης και το Ταμείο Ανάκαμψης

Για τη στρατηγική ενίσχυσης των πληττόμενων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μετά το τέλος της πανδημίας ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ είναι ξεκάρος: «Τη φιλοσοφία των μέτρων στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ένα χρόνο τώρα, διατρέχει η στήριξη όλων των επιχειρήσεων και ιδίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, η ενίσχυση του ενοικίου, καθώς και άλλα στοχευμένα μέτρα που θα έρθουν, έχουν ως στόχο, κατά την μετά πανδημία εποχή, οι επιχειρήσεις αυτές να σταθούν όρθιες».

Ο κ. Λιβάνιος τονίζει ότι η αντίστροφη μέτρηση ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ξεκινήσει για όλη την Ευρώπη: «Το χτίσιμο της ανοσίας στην κοινωνία θα συνδυαστεί με σημαντικές ενέσεις στήριξης των οικονομιών» αναφέρει και προσθέτει:

«Η Ελλάδα, με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, είναι από τις κερδισμένες χώρες, καθώς μαζί με το νέο ΕΣΠΑ, συνολικά, περισσότερα από 75 δισ. ευρώ πρέπει να αξιοποιηθούν κατά τρόπο που το 2022 θα είναι έτος ορόσημο για τη χώρα μας».

Όπως τονίζει ο Θοδωρής Λιβάνιος η ελληνική πρόταση αξιολογήθηκε μεταξύ των κορυφαίων στην Ε.Ε.: «Η Ελλάδα, από παράδειγμα προς αποφυγή, παίρνει από παντού ψήφο εμπιστοσύνης. Μέσα σε μία εβδομάδα, και η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε την πρόταση Μητσοτάκη για πράσινο διαβατήριο διευκόλυνσης των τουριστών εν όψει καλοκαιριού, και η ελληνική οικονομία επιβεβαίωσε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό, με το 30ετές ελληνικό ομόλογο, για το οποίο οι προσφορές ήταν 10πλάσιες από το ζητούμενο ποσό».

«Καμία ανοχή σε κανενός είδους αυθαιρεσία»

Κληθείς να σχολιάσει τα φαινόμενα βίας και τις έκρυθμες καταστάσεις στη Νέα Σμύρνη, ο κ. Λιβάνιος εκπέμπει το μήνυμα ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν ανέχονται κανενός είδους αυθαιρεσία».

Υπενθυμίζει δε ότι η επιτροπή για την αστυνομική αυθαιρεσία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «Και αποστολή της ήταν να διερευνηθούν καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία, που αφορούσαν και τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατά τα οποία δεν ήταν λίγες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ