ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Νο1 ζήτημα η επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων

ΣΥΡΙΖΑ: Νο1 ζήτημα η επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Η αξιωματική αντιπολίτευση εντείνει την πολιτική πίεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για καταστροφικές επιλογές της κυβέρνηση που οφείλονται σε διοικητική ανικανότητα, νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία κι εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων. Η εκτίμηση στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβέρνηση εμφανίζεται σαστισμένη απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη κρίση, ενώ ο πρωθυπουργός εμφανίζεται «εκτός τόπου και χρόνου».

Αυτή την κρίσιμη ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει μπροστά τρία επείγοντα ζητήματα:

1) Τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ.

2) Την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.

3) Την άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων.

Η επίταξη καθίσταται αυτή τη στιγμή το Νο 1 ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί είναι αυτή που μπορεί να δώσει ανάσες σε ένα σύστημα Υγεία που ασφυκτιά.

Έχει πάντως σημασία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει «όχι» στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών αν και υποστηρίζει ότι αυτή δεν θα φέρει αποτέλεσμα, αφού γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς προετοιμασία.

Ο Τσίπρας στον Ερυθρό

Μετά την επίσκεψή του στον Ερυθρό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πάνω από 100 οι ασθενείς που είναι πρόχειρα διασωληνωμένοι και δεν βρίσκουν κλίνη σε ΜΕΘ, «διότι δεν επαρκεί ο αριθμός και την ίδια στιγμή μεγάλα νοσοκομεία, το ένα μετά το άλλο, όπως ο Ερυθρός, μετατρέπονται αποκλειστικά σε νοσοκομεία για κορονοϊό, με αποτέλεσμα όλες οι υπόλοιπες παθήσεις και ασθένειες να μη μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως θα έπρεπε».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.»

Προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση ανακοίνωσε στο ‘και πέντε’ την επίταξη ιδιωτών γιατρών και πάλι όμως χωρίς σχέδιο, χωρίς σχέδιο για το αν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες, πού και πώς θα καλύψει τις πραγματικές ανάγκες». Τόνισε ότι «το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτοί οι 200 γιατροί που προσπαθούν τώρα να επιτάξουν, δεν μπορούσαν όλο αυτό το διάστημα -ένας χρόνος έχει περάσει- να γίνουν προσλήψεις στις συγκεκριμένες ειδικότητες, παρά τρέχουν τώρα χωρίς σχέδιο να επιτάξουν 200 γιατρούς;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ακόμα ότι:

«Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι Covid free. Δίπλα μας εδώ είναι το Ερρίκος Ντυνάν, ένα μεγάλο νοσοκομείο που θα μπορούσε να περιθάλψει Covid περιστατικά με πολλές κλίνες σε ΜΕΘ, η κυβέρνηση όμως επιλέγει να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας και όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο, κάνοντας δώρο ουσιαστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι αναγκάζοντας τη να βάλει πλάτη σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή.»

Μονόδρομος η επίταξη

Από τη μεριά του, ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που ο έλεγχος της πανδημίας έχει χαθεί τελείως και η κραυγή αγωνίας των εργαζομένων του ΕΣΥ για τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων και την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης τους με επιπλέον προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) είναι πιο ηχηρή από ποτέ, η επίταξη τόσο ιδιωτικών κλινικών όσο και ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών είναι μονόδρομος. Με τραγική καθυστέρηση, στο «και πέντε», αλλά μονόδρομος.»

Ο κ. Ξανθός προσέθεσε ότι:

«Την ώρα αυτή η μόνη επιλογή είναι ένα σοβαρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα επιστρατεύσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις της χώρας (δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, Ενόπλων Δυνάμεων). Αυτό που προέχει σήμερα είναι η μάχη για τη ζωή, η συστράτευση των πάντων για να μείνει όριο το ΕΣΥ και οι άνθρωποι της «πρώτης γραμμής», η με κάθε τρόπο διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Τώρα είναι η ώρα η υποχρεωτικότητας και της επίταξης όσων και όπου μπορούν αποτελεσματικά να βοηθήσουν. Και μάλιστα χωρίς προνομιακή μεταχείριση και προκλητικές ρυθμίσεις όπως ο διπλασιασμός του νοσηλίου στις ιδιωτικές κλινικές.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ