ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βόζενμπεργκ: Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία

Βόζενμπεργκ: Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, κατέθεσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και μέλος της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις σχέσεις ΕΕ–Τουρκίας.

Η κ. Βόζεμπεργκ υπογραμμίζει ότι η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, «επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη συνεχή απομάκρυνση της γειτονικής χώρας από τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά και το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι «πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σοβαρή οπισθοδρόμηση στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων εν γένει, τα οποία η Τουρκία οφείλει να σέβεται λόγω της ενταξιακής της προοπτικής».

Σημειώνει, δε, ότι «η δύσκολη περίοδος που διανύουμε λόγω της πανδημίας, με τα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα» και προσθέτει:

«Στην Τουρκία, τα περιστατικά βίας σε βάρος των γυναικών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και μια από τις πιο σοβαρές κοινωνικές παθογένειες, για την οποία η χώρα δεν κρατά επίσημα στοιχεία».

Για τους λόγους αυτούς και «δεδομένου ότι η ΕΕ πρωτοστατεί, παγκοσμίως, σε θέματα ισότητας των φύλων, αλλά και στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ισότητα 2020-2025 'Μια Ένωση Ισότητας'», η κ. Βόζεμπεργκ ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «πώς σκοπεύει να αντιδράσει άμεσα στη νέα απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, που προσβάλλει βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών» και για το «ποιες εκτιμά ότι θα είναι οι συνέπειες της απόφασης αυτής σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία, αλλά και σε όλο τον κόσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ