ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για self test, επιτάξεις και διαδηλώσεις

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για self test, επιτάξεις και διαδηλώσεις
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες για την έξαρση των κρουσμάτων, καθιστώντας το πολιτικό κλίμα ολοένα και πιο τοξικό. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν γέφυρες συνεννόησης, αλλά όλα δείχνουν ότι τα δύο κομματικά επιτελεία επιλέγουν την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Οι διαδηλώσεις

Κατά τη Νέα Δημοκρατία, για την έξαρση του κορωνοϊού ευθύνονται οι διαδηλώσεις και κατ’ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε σε αυτές. Στο θέμα αναφέρθηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Αντώνη Καρακούση στο Βήμα. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Δυστυχώς, όμως, πρώτος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων λέγοντας ότι «δέχεται το ρίσκο» της υπερμετάδοσης του ιού από τις συγκεντρώσεις. Ακολούθησε, έτσι, ένα υγειονομικό σαμποτάζ. Γιατί ο μαζικός συγχρωτισμός αποδεδειγμένα διασπείρει τον ιό. Αλλά και ένα κοινωνικό σαμποτάζ. Γιατί εκπέμπει το μήνυμα της συλλογικής παραβίασης των μέτρων προστασίας. Προσβάλλοντας όχι μόνο τους ασθενείς μέσα στις ΜΕΘ και τους γιατρούς που μάχονται. Αλλά και τα εκατομμύρια που πειθαρχούν και υπομένουν τους περιορισμούς.»

Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «υιοθετεί πλήρως τις χυδαίες συκοφαντίες του Άδωνι Γεωργιάδη ότι για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για μια ακόμη φορά δε βρίσκει μια συγνώμη για τα ακραία περιστατικά βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας».

Η επίταξη

Σήμερα στην επίσκεψή του στον Ερυθρό, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, κατηγορώντας την κυβέρνησης ότι υποτάσσεται στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε μεταξύ άλλων:

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι άλλο πρέπει να γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να ενισχύσει το ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια».»

Επισήμανε δε ότι:

«Η κυβέρνηση όμως επιλέγει να μη συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας και όταν κάποιες μικρές μονάδες επιτάσσονται, επιτάσσονται με διπλάσιο νοσήλιο, κάνοντας δώρο ουσιαστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι αναγκάζοντας τη να βάλει πλάτη σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή.»

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, παρατήρησε:

«Φοβάμαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ σε καθετί που κάνει η κυβέρνηση, σε κάθε πρωτοβουλία έχει απέναντι ένα όχι». Έχουμε πει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας και σε αυτό έχουν ενταχθεί τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και πολυδύναμες ΜΕΘ.»

Τα self test

Πεδίο αντιπαράθεσης έγιναν όμως και τα self test. Στο briefing η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε:

«Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά, από το τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου, σε δωρεάν παροχή self-test σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού.»

Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι:

«Προφανώς το self testing δεν είναι λύση γιατί:

1 Τα rapid test για self testing έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά.

2 Ακόμα και αν δημιουργηθεί πλατφόρμα δήλωσης των αποτελεσμάτων, κάτι που αρχικά απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε νέο μπάχαλο με την έγκαιρη και σωστή καταμέτρηση των κρουσμάτων ανά περιοχή.

3 Οι πολίτες που θα κάνουν και θα βγαίνουν θετικοί, εν συνεχεία θα πρέπει να πληρώνουν για να κάνουν και μοριακά test για επιβεβαίωση. Άρα δεν προκύπτει καμία ελάφρυνση για τον πολίτη.

4 Θα κάνουν test μόνο όσοι ενδιαφέρονται, με αποτέλεσμα και πάλι να μη γίνονται οι απαραίτητοι στοχευμένοι έλεγχοι σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως μαζικοί εργασιακοί χώροι, ΜΜΜ, σχολεία, ομάδες υψηλής ευαλωτότητας και κοινωνικές δομές υψηλού κινδύνου.

5 Τίθεται σοβαρότατο θέμα διαφάνειας στην προμήθειά τους και τη χορήγησή τους, με βάση τους χειρισμούς που έχει κάνει εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση και το όργιο απευθείας αναθέσεων.»

Έπεται συνέχεια. Είναι βέβαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ