ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στην πανδημία - Ψεύδεται για τις ΜΕΘ

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στην πανδημία - Ψεύδεται για τις ΜΕΘ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Για «πανικό της κυβέρνησης, η οποία καταφεύγει σε κυνικές δηλώσεις, ενώ έχει χάσει τον έλεγχο στην πανδημία», έκανε λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό BLUE SKY.

«Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Δεν ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν υπήρξαν ενιαία πρωτόκολλα για την υποδοχή των τουριστών, δεν ενίσχυσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν φρόντισε να υπάρχουν εγγυήσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων», υπογράμμισε, λέγοντας ότι «όλα αυτά συνέβαλαν στο να έχει χαθεί σήμερα ο έλεγχος».

«Αυτή τη στιγμή έχουμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη. Έχουμε περίπου 700 διασωληνωμένους, εκ των οποίων οι 150 και πλέον δε νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αλλά είναι διασωληνωμένοι σε πρόχειρα κρεβάτια και ράντζα, χωρίς να έχουν την αναγκαία περίθαλψη», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν και εκατοντάδες άλλοι που αναμένουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ».

«Την ίδια στιγμή, έχουμε και την αδιανόητα κυνική δήλωση του κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος ουσιαστικά είπε ότι δε χάθηκε και ο κόσμος να υπάρχει μια αναμονή των 24 ή λίγο περισσότερων ωρών για την ένταξη σε ΜΕΘ, παραβλέποντας βέβαια ότι μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί να καταλήξει σε θανάτους», ανέφερε.

Οι ΜΕΘ

Χαρακτήρισε δε «απίστευτα ψεύδη» τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για ύπαρξη 1400 κλινών ΜΕΘ. «Αν πράγματι υπήρχαν τόσα κρεβάτια, τότε η ΝΔ πρέπει να μας εξηγήσει πώς είναι δυνατόν από τους 700 διασωληνωμένους, οι 150 να είναι εκτός ΜΕΘ και άλλοι τόσοι να περιμένουν να μπουν σε διασωλήνωση», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ερωτηθείς αν κάποιες από αυτές τις 1400 ΜΕΘ αφορούν τις non-covidπεριπτώσεις, τόνισε ότι «ειδικά στην Αττική, αυτό δεν ισχύει, το σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα της μίας νόσου». «Στις “ναυαρχίδες” του ΕΣΥ, στον Ευαγγελισμό, στο Αττικό, οι non-covid κλίνες αδειάζουν για να δεχτούν ασθενείς Covid-19», είπε χαρακτηριστικά.

«Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αθροίζει στις κλίνες ΜΕΘ που μετρά μια σειρά από κρεβάτια που δεν μπαίνουν σε εφημερίες, όπως κρεβάτια των στρατιωτικών νοσοκομείων, κρεβάτια σε ιδιωτικές μονάδες υγείας κλπ.», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τις προσλήψεις που δήθεν έκανε στα νοσοκομεία η κυβέρνηση, «αυτό που κάνει είναι να μετρά ως προσλήψεις τις ανανεώσεις συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού», επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ, υπηρετούν λιγότεροι από ό,τι τον Ιούλιο του 2019», συμπλήρωσε.

«Οι κυνικές δηλώσεις των στελεχών της κυβέρνησης, όπως αυτή του κ. Γεραπετρίτη, φανερώνουν τον πανικό της αλλά και την άρνησή της, ιδεολογικού και στρατηγικού χαρακτήρα, να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα τα βιώνουμε σήμερα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ