ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Εβδομάδα - κλειδί για λιανεμπόριο, σχολεία και μετακινήσεις

Lockdown: Εβδομάδα - κλειδί για λιανεμπόριο, σχολεία και μετακινήσεις
AP Photo/Petros Giannakouris

Η ερχόμενη Τετάρτη είναι, σύμφωνα με το κυβερνητικό καλαντάρι, η επικρατέστερη ημέρα για την παρουσίαση του σχεδίου για το «σταδιακό και πολύ προσεκτικό» άνοιγμα δραστηριοτήτων –αφού πρώτα προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση των ειδικών.

Δίνοντας το «κλειδί ασφαλείας» των self - test στους ειδικούς, η κυβέρνηση - όπως κατέστη δημόσιο- προετοιμάζεται από κοινού με την επιτροπή για να «ξεκλειδώσει», σε αυτήν την φάση, τις απαγορεύσεις στη λειτουργία του λιανεμπορίου, στις διαδημοτικές μετακινήσεις και στη δια ζώσης διδασκαλία των σχολείων, γυμνασίων και λυκείων.

Κυρίαρχος στόχος είναι να διασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα να αποτραπεί η επιστροφή σε νέους περιορισμούς μερικές εβδομάδες αργότερα.

Γι’ αυτό και, όπως αναλύεται από κυβέρνηση και ειδικούς, στον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται κυρίως η επικινδυνότητα κάθε δραστηριότητας, συνυπολογίζονται όμως τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την απελευθέρωσή της.

Όπως μεταδίδεται, στις γενικές αρχές περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, ενώ συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας για τοποθεσίες ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

Η μετάβαση στην νέα φάση θα πλαισιώνεται από τη στρατηγική του self-testing που ενεργοποιείται για τον καλύτερο έλεγχο και κυρίως την αποφυγή υποτροπών της πανδημίας.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self-tests), προσδιορίζονται από κυβέρνηση και ειδικούς, ως το «όπλο» που μπαίνει στη φαρέτρα και δημιουργεί νέες δυνατότητες, στην παρακολούθηση της διασποράς του ιού.

Παράλληλα θα εξελίσσεται το επιχειρησιακό πλάνο στοχευμένων, περιοδικών ελέγχων με αντιγονικό τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι κλειστές δομές αλλά και περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Στο ημερολόγιο είναι μαρκαρισμένη η 5η Απριλίου, ως ένα από τα ορόσημα κατά το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει η αυλαία για την άρση των περιορισμών στα γυμνάσια και στα λύκεια ή στο λιανεμπόριο.

Είναι σαφές ότι με βάση τις γενικές αρχές που προαναφέρθηκαν δεν μπορεί να δοθεί το πράσινο φως για επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των εμπορικών καταστημάτων.

Οι λοιμωξιολόγοι, στην έκτακτη συνεδρίαση τους στα μέσα της εβδομάδας θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν για ποιον από τους δυο κλάδους θα ανάψει το «πράσινο φως».

Ως προς τα σχολεία, θα νομοθετηθεί η υποχρεωτική διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου οι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους θα δηλώνουν το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια, θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποια δομή υγείας για να κάνουν επανέλεγχο.

Για το λιανεμπόριο, ωστόσο, υπάρχει και η πιθανότητα μιας χρονικής μετάθεσης των σχετικών αποφάσεων μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή από τις 12 Απριλίου.

Η φόρμουλα που είναι στο τραπέζι θέλει υποχρεωτική και εκτεταμένη χρήση self-testing και αγορές είτε με φυσική παρουσία εντός των καταστημάτων (click inside), είτε με παράδοση των προϊόντων εκτός (click away).

Στο ζήτημα των μετακινήσεων θα αναζητηθεί εκ νέου μια λύση που αφορά στους περιορισμούς στις διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και στη χρήση αυτοκινήτου για τον κωδικό 6.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες προσαρμογές θα εξαρτηθούν κυρίως από τη μείωση των νέων κρουσμάτων, τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών καθώς επίσης από την υποχώρηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών.

Από την άλλη, βέβαια, και παρότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα σημειώνεται μια τάση σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας της επιδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ