ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Ερωτηματικά από τις «βιαστικές» αποφάσεις της κυβέρνησης για την Τράπεζα Πειραιώς

ΚΙΝΑΛ: Ερωτηματικά από τις «βιαστικές» αποφάσεις της κυβέρνησης για την Τράπεζα Πειραιώς
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αδικαιολόγητη βιασύνη στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Τράπεζας Πειραιώς διακρίνει το Κίνημα Αλλαγής και φέρνει το θέμα στη Βουλή καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, «απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να προχωρήσει μέσα σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες σε αποεπένδυση από την Τράπεζα Πειραιώς» δημιουργεί «σοβαρά ερωτήματα και εύλογες υποψίες για τις προθέσεις της».

Σε αναλυτική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, το Κίνημα Αλλαγής αφήνει υπαινιγμούς για σκοπιμότητες στη βιαστική, όπως αναφέρει, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και διατυπώνει τα εξής ερωτήματα:

«Αν η κυβέρνηση πράγματι πιστεύει στην επιτυχία του εμβολιασμού, στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην επίτευξη του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας Πειραιώς, γιατί τέτοια αδικαιολόγητη βιασύνη;

• Όταν αυτή λειτουργεί εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και του Έλληνα φορολογούμενου; Με κίνδυνο απώλειας 1,5-2 δισ. ευρώ ακόμη;

• Πώς θα δώσει το ελληνικό δημόσιο ως μέτοχος μέσω του ΤΧΣ την έγκριση για υλοποίηση της ΑΜΚ, χωρίς να γνωρίζει αν η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί θα του διασφαλίζει σε κάποιο βαθμό τα συμφέροντά του και δε θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της ακριβοπληρωμένης συμμετοχής του;».

Υπογραμμίζει ότι η αποεπένδυση του Ελληνικού Δημοσίου δεν συνδέεται απαραίτητα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) που ανακοίνωσε η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Τονίζει, όμως πως «επιλέγοντας τη σύνδεση αποεπένδυσης-αύξησης, η Κυβέρνηση οδηγεί στην "πώληση" του μεριδίου του ελληνικού δημοσίου μέσα σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία. Με τρόπο που υπονομεύει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου».

Το Κίνημα Αλλαγής αντιπροτείνει η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο όταν «οι συνθήκες θα είναι πολύ καλύτερες για τον "πωλητή/ελληνικό δημόσιο" καθώς:

α) η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επανέλθει

β) η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί

γ) η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει τα 2 από τα 3 σκέλη της εξυγίανσης και -σύμφωνα με το σχέδιο -θα έχει 22% NPE's αντί για 45% που έχει σήμερα», όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος .

Και καταλήγει: «Αν δεν υπάρχουν εχέγγυα που διασφαλίζουν το ελληνικό δημόσιο, τότε δημιουργείται εικόνα εξυπηρέτησης άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί.

Για τον λόγο αυτό το Κίνημα Αλλαγής φέρνει το θέμα στην Βουλή μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου και καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ