ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός: Η τελική αντεπίθεση κατά της πανδημίας με «πυξίδα» το Ταμείο Ανάκαμψης

Κορωνοϊός: Η τελική αντεπίθεση κατά της πανδημίας με «πυξίδα» το Ταμείο Ανάκαμψης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στην αφετηρία μιας εβδομάδας που θα δοθεί το σάλπισμα της μεγάλης αντεπίθεσης σε όλα τα μέτωπα της πανδημίας βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Απρίλιο να αναδεικνύεται σε μήνα – ορόσημο για τη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Αυτό μαρτυρούν οι ενέργειες που έχουν προηγηθεί και τα σχέδια που θα ξεδιπλώνονται σταδιακά, με την ενισχυμένη στρατηγική για τον έλεγχο της πανδημίας με τα self-test, την επαύξηση του ρυθμού εμβολιασμών στην επιχείρηση Ελευθερία και την αντίστοιχη μεγέθυνση στην ώθηση των εμβολιασμών, καθώς επίσης την εντατικοποίηση της επεξεργασίας νέων βημάτων για προσεκτική απελευθέρωση των περιορισμών -σκέλος στο οποίο αναμένονται με ενδιαφέρον οι διακριτές αναφορές του πρωθυπουργού.

Η «πυξίδα»

Ταυτόχρονα γίνονται τα αποκαλυπτήρια της «πυξίδας για την ασφαλή πορεία της χώρας στα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας οικονομίας», όπως έχει χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

O πρωθυπουργός, μάλιστα, μιλώντας στη διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά, παρουσία του ομολόγου του, Τζάστιν Τριντό, εξεφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα:

«Η Ελλάδα δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Αφήσαμε πίσω μας τα χρόνια της κρίσης. Αυτή είναι μια χώρα που αποπνέει μια νέα αίσθηση αυτοπεποίθησης. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με το τέλος της πανδημίας η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη σαφώς πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρουσίαση από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και η έγκρισή του είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ενώ αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη 31/3, να ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πεδίο των συμβολισμών μάλιστα, στις 5 Απριλίου, ημερομηνία που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες για να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα παρουσιαστεί στη Βουλή.

Έως τα μέσα δε, του Απριλίου, θα διαβιβαστεί στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών για την τελική έγκριση του.

Το «πράσινο φως» θα πρέπει να θεωρείται εξασφαλισμένο, καθώς το προσχέδιο του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, μαζί με τα αντίστοιχα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, απέσπασε τα εγκωμιαστικά σχόλια των Βρυξελλών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είτε δημόσια, είτε μέσω διαρροών το χαρακτήριζαν, «υπόδειγμα» και «λαμπρό παράδειγμα», δίνοντας και τον υψηλό βαθμό αποδοχής της οποίας έχει τύχει το πόρισμα της ελληνικής προετοιμασίας.

Στην Ελλάδα αναλογούν 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για συνολικά 118 έργα και 64 μεταρρυθμίσεις.

Βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών, το συγκεκριμένο πακέτο δράσεων αφορά, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ψηφιακής μετάβασης, την πράσινη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, καθώς επίσης την υποστήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων.

Εντός του 2021 αναμένονται δε, κονδύλια ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δισ. υπολογίζονται ως η προκαταβολή για τη χρηματοδότηση των έργων, τα οποία στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η πλήρης ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου είναι η ακόλουθη:

-Παρουσίαση από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την υποβολή του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο

-Eισήγηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

-Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την κρατική αρωγή

-Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων

-Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοϊου

-Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια

-Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων

-Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με την επιλογή και διορισμό τακτικού και αναπληρωματικού μέλους της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ