ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς

Τσίπρας: Βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς
Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για απόλυτη αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και αξιοποίηση της πανδημικής κρίσης για απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για την πανδημία, την αστυνομική αυθαιρεσία, τα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία της κυβέρνησης, την οικονομία αλλά και την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τον τελευταίο 1,5 μήνα βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης και ταχείας κυβερνητικής φθοράς. Από το γλέντι στην Ικαρία και μετά έχει αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της κυβερνητικής αξιοπιστίας και αυτό σε συνδυασμό με την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και τη συσσωρευμένη κούραση των πολιτών, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που δεν είναι εύκολο να αναχαιτιστεί από τα συστημικά καλοπληρωμένα ΜΜΕ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, «τα δεδομένα αλλάζουν. Και θα αλλάζουν ολοένα και περισσότερο όσο βαθαίνει η δυσαρέσκεια των πολιτών».

«Ως προς τη πανδημία είναι προφανές ότι επιχείρησαν να δοξαστούν ακόπως. Μόνο και μόνο επειδή πήραν την απόφαση του πρώτου lockdown. Πράγματι λοιπόν πέρυσι την Άνοιξη, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, πήγαμε καλά, ακριβώς επειδή ο ιός δεν πέρασε στη κοινότητα», συμπλήρωσε.

«Ωστόσο από το άνοιγμα του τουρισμού δίχως σχέδιο μέχρι την ιδεοληπτική στάση μη ενίσχυσης του ΕΣΥ και τον απόλυτο ερασιτεχνισμό στο σχεδιασμό επιδημιολογικής επιτήρησης, έχουμε σήμερα, ένα χρόνο μετά, οδηγηθεί σε ένα παρατεταμένο και αναποτελεσματικό lockdown πέντε μηνών, το πιο παρατεταμένο στην Ευρώπη, και ταυτόχρονα στην κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων», τόνισε.

«Αυτό που αισθάνεται να ζει ο μέσος πολίτης είναι ένα παρατεταμένο θέατρο παραλόγου. Είναι απαραίτητο να επιμείνουμε στην ανάγκη ενός άλλου μοντέλου αντιμετώπισης της πανδημίας».

«Οι ευθύνες για το ΕΣΥ είναι συντριπτικές»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «δημιουργική λογιστική» σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, τονίζοντας ότι άφησε στο απυρόβλητο τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ έκανε λόγο για «φιάσκο» σχετικά με την επιστράτευση 200 ιδιωτών ιατρών «επειδή δεν προσέλαβαν επί έναν χρόνο ούτε έναν μόνιμο γιατρό».

«Στο Bloomberg δημοσιεύεται η πτώση της χώρας κατά 20 θέσεις στον πίνακα των χωρών για τη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως», υπογράμμισε.

Για την αστυνομική αυθαιρεσία

Αναφερόμενος στην αστυνομική αυθαιρεσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όταν κανείς καταφεύγει στον αυταρχισμό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των αδιεξόδων του.

«Ο διχασμός είναι το ύστατο όπλο των αποτυχημένων. Η επιλογή της αστυνομικής βίας εντάσσεται στο δόγμα νόμος και τάξη για την προσέλκυση συντηρητικών ακροατηρίων. Ακόμη και αυτό όμως τους γύρισε μπούμεραγκ, με τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη».

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, η κυβέρνηση «δε χάνει ευκαιρία να αξιοποιεί την πανδημία προκειμένου να προχωρά απευθείας αναθέσεις και εξυπηρέτηση συμφερόντων».

«Από τα σκάνδαλα Σκοιλ Ελικικου του κ. Βρούτση ως τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων της κας Νικολάου, τις υπερτιμολογήσεις Πατούλη και από τις αναθέσεις Μηταράκη ως το σκάνδαλο Κεραμέως με τη CISCO. Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή η κυβέρνηση όμως, έχει το θράσος να εγκαλεί διαρκώς τον ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις σκανδάλων. Και να στήνει τώρα δεύτερο ειδικό δικαστήριο για υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς στοιχεία».

«Ο Μητσοτάκης όσο φθείρεται τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται. (Καταστολή, συκοφαντία, fake news, ποινικοποίηση πολιτικής ζωής)», σημείωσε.

Για οικονομία και σχέδιο ανάκαμψης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι στο μέτωπο της οικονομίας, η «τραγική κατάσταση θα αποκαλυφθεί μόλις πέσει το πέπλο της ψευτοστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης της Οικονομίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν οργάνωσε καμία ουσιαστική δημόσια διαβούλευση. Φτάσαμε στο σημείο το σχέδιό της να βρίσκεται στα χέρια Γερμανών ευρωβουλευτών αλλά όχι στα χέρια των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.

Και σε αυτό το σημείο υπάρχουν ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα, κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Γιατί η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει επιλεκτικά, σε ευρωπαϊκά όργανα ή και μέσω διαρροών, το Σχέδιο, πολύ πριν το παρουσιάσει και συζητήσει επισήμως, πλήρως και λεπτομερώς στην ελληνική κοινωνία και τη Βουλή;
  • Ποια εικόνα του σχεδίου έχει ο Γερμανός ευρωβουλευτής που δεν έχουν οι Έλληνες βουλευτές και ο ελληνικός λαός;
  • Τι νόημα θα έχει η παρουσίαση στον ελληνικό λαό και τη Βουλή, και η προσχηματική διαβούλευση, ενός Σχεδίου προαποφασισμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

«Σήμερα ο κος Μητσοτάκης ενέκρινε από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για το σε ποιους φίλους και ημέτερους θα μοιράσει τα κονδύλια. Αυτό δεν είναι Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης αλλά σχέδιο των φίλων, των κολλητών και των προμηθευτών της κυβέρνησης. Και σε κάθε περίπτωση έτσι δεν εξασφαλίζεται ισχυρή και συμπεριληπτική ανάπτυξη».

«Η λεία κάποιων επιχειρηματικών ομίλων ίσως αλλά όχι η ισχυρή ανάπτυξη. Στο τέλος του 2021 αναμένεται οι άνεργοι να ξεπεράσουν τους 1,3 εκ. και ο Μητσοτάκης μιλά με στόμφο για 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος εξαετίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι σαν τους πανηγυρισμούς του πέρυσι το καλοκαίρι, ότι βγήκε νικητής με τη πανδημία και ξεμπερδέψαμε οριστικά από τον ιό».

Για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας τέλος για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα η δυσαρέσκεια θα εντείνεται:

«Δεν θα πέσει όμως η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας και η συντεταγμένη αντιπολίτευση από την πλευρά μας είναι οι κρίσιμοι παράγοντες. Χρειάζεται: Υπομονή. Επιμονή. Σχέδιο. Επιλογή αντιπολιτευτικών στόχων σε σύνδεση με την κοινωνία, με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο. Μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις μας. Καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη. Να συνδυάσουμε την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία ( π.χ. εμβόλια, άνοιγμα της αγοράς, σχολεία κλπ)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ