ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κληρώνει» σήμερα για το ελεγχόμενο άνοιγμα: Συνεδριάζουν οι ειδικοί

«Κληρώνει» σήμερα για το ελεγχόμενο άνοιγμα: Συνεδριάζουν οι ειδικοί
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Το χρώμα του «καπνού» που θα βγει από την κομβική –σύμφωνα με ορισμένους την κρισιμότερη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων- περιμένει η κυβέρνηση. Το πλαίσιο που έχει προταθεί προς τους ειδικούς περιλαμβάνει μια γκάμα επιλογών, και «η επιτροπή θα κρίνει τι αντέχουμε και τι όχι στην παρούσα φάση», όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Όπως διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, από τις εισηγήσεις των ειδικών θα καθοριστεί ο τρόπος και ο χρόνος που η κυβέρνηση θα ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό της για την ελεγχόμενη και σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Προσαρμογές οι οποίες δεν επιφέρουν κανενός είδους επιδημιολογική επιβάρυνση.

Ταυτόχρονα στόχος είναι να εφαρμοστεί η νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τα όρια αντοχής των οποίων, αναγνωρίζεται ότι είναι πεπερασμένα.

Το δυσμενές, υγειονομικά, αποτύπωμα των νέων μολύνσεων που καταγράφηκε την Τρίτη, με τον ιστορικά, υψηλό, αριθμό των 4.340 μολύνσεων, δεν παραγνωρίζεται όπως ανέφερε στην συνέντευξή της στο Action 24 η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Παράλληλα όμως η κα Πελώνη διευκρίνισε ότι δεν συζητείται άρση του lockdown, αλλά ο οδικός χάρτης των προτεραιοτήτων.

Η στρατηγική για αναπροσαρμογή στη συνταγή των μέτρων, με έμφαση στην ενεργοποίηση επιπλέον δικλείδων αποσυμπίεσης των πολιτών, δεν μεταβάλλεται.

Σε κάθε περίπτωση από το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν ένα ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «ελεγχόμενες δραστηριότητες ενέχουν περιορισμένη μετάδοση του ιού, ειδικά σε σχέση με περιπτώσεις ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού».

Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, πολύτιμη θα είναι η συνεισφορά σε αυτό το μέτωπο των self-tests, που θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα self-tests είναι, άλλωστε, και το κλειδί για την επανεκκίνηση της δια ζώσης διδασκαλίας στα λύκεια.

Στόχος, όπως εξηγούν από την πρώτη στιγμή από την κυβέρνηση, μέσα από την ανάσχεση της κινητικότητας, και της κατάσβεσης, ει δυνατόν του περιορισμού των εστιών υπερμετάδοσης, είναι να αυξηθεί ο βαθμός συμμόρφωσης και συνεπακόλουθα η απόδοση των μέτρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως με ευκρίνεια εξέπεμψε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, εξετάζεται η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, για να δοθεί στους πολίτες η διέξοδος στην ύπαιθρο και να μειωθούν οι συναθροίσεις στα σπίτια.

Η κυβέρνηση, όπως έγκαιρα είχε ενημερώσει το CNN Greece, θα επιθυμούσε η άρση των συγκεκριμένων περιορισμών να τεθεί άμεσα σε ισχύ και συγκεκριμένα από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το πρώτο δηλαδή του Απριλίου.

Προτεραιότητα δίνεται στο λιανεμπόριο, και εάν ανάψει το «πράσινο φως» από την επιτροπή των ειδικών, η ημερομηνία για την επαναλειτουργία του που θα μπορούσε, εκτός απροόπτου, να μαρκαριστεί στο καλεντάρι είναι η 5η Απριλίου.

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με βάση το επικρατέστερο σενάριο θα γίνει σε φάσεις, με τα συνοικιακά να ανοίγουν πρώτα τις πόρτες τους και σε δεύτερο χρόνο να σηκώνουν ρολά τα εμπορικά κέντρα.

Στο τραπέζι, όπως γράφεται από την πρώτη στιγμή από το CNN Greece, είναι η πρόταση για να ξαναχτυπήσει το κουδούνι, σε πρώτη φάση μόνο για την Γ΄ Λυκείου.

Ως πιθανότερη για την επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, είναι η 12η Απριλίου.

Παράλληλα θα εντατικοποιηθεί και η συζήτηση για το άνοιγμα μετά από πέντε μήνες της εστίασης που χρονικά τοποθετείται προς το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ