ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Μικρές «ανάσες» ελευθερίας – Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα χαλάρωσης

Lockdown: Μικρές «ανάσες» ελευθερίας – Τι θα κρίνει τα επόμενα βήματα χαλάρωσης
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Με… τέμπο ασφαλείας, που δεν θα διακινδυνεύει μια υποτροπή στην πανδημία και ταυτόχρονα δεν θα υπονομεύει την μακροπρόθεσμη προοπτική των προσαρμογών, φαίνεται πως θα «ξεδιπλωθεί» το σχέδιο της σταδιακής επανεκκίνησης των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Άλλωστε από την κυβέρνηση σημείωναν σταθερά ότι οι ειδικοί είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τον ρυθμό υλοποίησης του πλέγματος των μέτρων που έχει δημιουργηθεί για να αποκλιμακωθεί η κοινωνική πίεση και να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα των περιορισμών.

Ωστόσο ο Απρίλιος, που κατά γενική παραδοχή αναμένεται να είναι ένας δύσκολος μήνας, θα ξεκινήσει με την εφαρμογή επιπλέον, αλλά μετρημένων προσαρμογών.

«Ανάσες ελευθερίας», με τη μερική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, αλλά και οικονομικής αποσυμπίεσης για την αγορά, με το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Την κυβερνητική διάγνωση για την εξάντληση της δυναμικής του προηγούμενου πλαισίου των περιορισμών, έχει διαδεχτεί η πεποίθηση-όπως άλλωστε έγραφε το CNN Greece- ότι το λίφτινγκ στο μείγμα των μέτρων που θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ενισχύσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες τιθάσευσης της διασποράς του ιού.

Σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, στην υγειονομική φαρέτρα, υπάρχουν τα νέα όπλα της αυξημένης ροής των εμβολίων, με την κάλυψη αυτή τη στιγμή να απλώνεται στο 10% του πληθυσμού.

Πρόσθετη ισχύ στην μάχη ελέγχου της πανδημίας δίνουν τα δωρεάν και αξιόπιστα αυτοδιαγνωστικά τεστ, που θα μπουν στην καθημερινότητά μας από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημαντικός σύμμαχος των αρχών σε αυτό το στάδιο είναι ο καιρός.

Οι βελτιωμένες συνθήκες της εποχής, παρέχουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στην αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων και μεγαλύτερων βαθμών ελευθερίας στους πολίτες για να διαχυθούν στις ανοιχτές τοποθεσίες.

Η λεγομένη μεταφορά της κοινωνικής κινητικότητας από μη ελεγχόμενες σε ελεγχόμενες δραστηριότητες.

Προϋπόθεση για να μην καταργηθούν οι νέες αυτές «ελευθερίες» είναι να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, να μην διοργανώνονται κορωνοπάρτι και να μην παρατηρείται συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους.

Το συνολικό αποτύπωμα της προσεχούς εβδομάδας και η λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα κρίνει κατά έναν μεγάλο βαθμό την πορεία των συζητήσεων που θα γίνουν προς τα τέλη της για την αποκατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας κάποιων τάξεων των λυκείων.

Οι προσαρμογές

Υπό αυτό το πρίσμα, μετά από την εισήγηση των ειδικών, η κυβέρνηση αποφάσισε από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, να σηκώσουν ρολά τα καταστήματα του λιανεμπορίου.

Η επαναλειτουργία τους θα γίνει με τη χρήση του 13032, μια φορά την ημέρα, και με χρονικό κόφτη τριών ωρών.

Απαράβατος όρος των ειδικών είναι η διενέργεια υποχρεωτικών rapid test στους εργαζόμενους.

Η αλλαγή δεν καλύπτει τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα, η επαναλειτουργία των οποίων θα αξιολογηθεί επίσης την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση την εξειδίκευση που έγινε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια του τρίωρου οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν τις αγορές κάνοντας και διαδημοτικές μετακινήσεις.

Θα επιτρέπονται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού (click away) και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού (click in shop).

Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου όμως θα αρθούν οι περιορισμοί στις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Ειδικότερα από το Σάββατο 3 Απριλίου, θα επιτρέπεται η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο, με αποστολή SMS με αριθμό 6.

Με βάση το νέο πλαίσιο θα καλύπτονται έως τρία άτομα ή μία οικογένεια και με ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μαζικού συγχρωτισμού.

Για το σκέλος των διαδημοτικών μετακινήσεων, όπως έγκαιρα είχε γράψει το CNN Greece, η κυβέρνηση επιδίωκε την πλήρη απελευθέρωση τους.

Στον αντίποδα υπήρχε η επιφύλαξη των ειδικών για τον κίνδυνο που ενέχει η ανάμειξη από πολλές περιοχές.

Οι δυο πλευρές κατέληξαν στη σολομώντεια λύση της πιλοτικής εφαρμογής για δυο ημέρες την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, θα γίνει αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ