ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση ούτε έχει ούτε θέλει να έχει σχέδιο για τη δημόσια υγεία

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση ούτε έχει ούτε θέλει να έχει σχέδιο για τη δημόσια υγεία
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εδώ και πέντε μήνες η χώρα βρίσκεται σε ένα lockdown, το οποίο δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι δεν δουλεύει και η κυβέρνηση φαίνεται ότι ούτε έχει ούτε θέλει να έχει σχέδιο για την προστασία της δημόσια υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 91,4 FM Θεσσαλονίκης».

Όπως σχολίασε, «κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει με λογικό τρόπο το γεγονός ότι μια κοινωνία "κλείνει" με 1.000 κρούσματα και "ανοίγει" με 4.000 κρούσματα».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι από τον Νοέμβριο έως σήμερα έχουν χαθεί πάνω από 7.400 άνθρωποι «και η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μην παίρνει τα μέτρα που χρειάζονται, πρώτα απ' όλα στους δύο χώρους που οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει ως εστίες υπερμετάδοσης: Στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας». Σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανέφερε ότι ο υπουργός Μεταφορών λέει πως δεν αποτελούν χώρο υπερμετάδοσης του ιού, «ενώ όλοι όσοι μετακινούμαστε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βιώνουμε τον καθημερινό συνωστισμό».

Για τους χώρους εργασίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θεσπίζει και αντικίνητρα για τον έλεγχο της διασποράς, γιατί ένας εργαζόμενος που θα βρεθεί θετικός και θα μείνει σε καραντίνα αναγκάζεται όταν επιστρέψει στη δουλειά να δουλεύει για έναν μήνα απλήρωτες υπερωρίες».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη «συνταγογράφησης των τεστ» και σημείωσε ότι «ο ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ έχει πει ξεκάθαρα πως ένας πολίτης που έχει συμπτώματα πρέπει να κάνει μοριακό τεστ, ενώ τα rapid tests -και τα αντίστοιχα self tests- λειτουργούν συμπληρωματικά».

Επεσήμανε ότι «η διενέργεια των τεστ δεν πρέπει να μετατρέπεται και αυτή σε ζήτημα ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να γίνεται με όρους ιατρικής παρακολούθησης, με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και με τη διασφάλιση ότι τα αποτελέσματα θα καταγράφονται».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «σπεύδει να αγοράσει self tests χωρίς ευρωπαϊκή πιστοποίηση», αφήνοντας αιχμές για «στήριξη κάποιων που κερδοσκοπούν μέσα σε αυτήν την κατάσταση», για να σχολιάσει ότι «δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το κάνει αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ».

Παράλληλα, την κατηγόρησε για «επίμονη άρνηση να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τη στιγμή που έχουμε περίπου 100 ανθρώπους καθημερινά να περιμένουν να μπουν σε ΜΕΘ».

«Με το να πηγαίνουν γιατροί από δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά και με το να υπερδιπλασιάζει η κυβέρνηση το νοσήλιο που πληρώνει για τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινών, μάλλον θα λέγαμε ότι οι ιδιώτες είναι αυτοί που επιτάσσουν και το δημόσιο σύστημα υγείας και την κυβέρνηση», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Χωρίς την επίταξη ιδιωτικών κλινικών θα χαθούν ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί».

Αναφερόμενος στο επικείμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι «αυτό πρέπει να γίνει μόνο με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και όποια δραστηριότητα δεν ανοίξει πρέπει να λάβει ουσιαστική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση».

Για την οικονομία είπε ότι «αυτήν τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, έχουμε 1.100.000 ανέργους που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 1.300.000 στο τέλος της χρονιάς».

Κατόπιν αυτού, τόνισε πως «το να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας σε βάθος χρόνου είναι μια τρύπα στο νερό».

«Με το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΝΔ φαίνεται ότι επιστρέφει στις πολιτικές του '12 με '13 που αποδείχθηκαν, εκτός από κοινωνικά άδικες, και οικονομικά αναποτελεσματικές», επεσήμανε, φέρνοντας ως παράδειγμα «την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης που είναι "στα σκαριά"».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύτιμοι αλλά δεν θα δώσουν απάντηση στο σήμερα», για να υπογραμμίσει ότι «η πρόταση-κλειδί για τη σημερινή κρίση είναι πρώτα απ' όλα η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία και ρύθμιση του υπόλοιπου σε ένα σχήμα 120 δόσεων». Επιπλέον, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνονται: Η στήριξη της εργασίας, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, αλλά και η ακύρωση του πτωχευτικού κώδικα «που θα φέρει μόνο λουκέτα και εξώσεις».

Τέλος, ανέφερε πως στην κοινωνία έχει ήδη αρχίσει να σκιαγραφείται ένα αίτημα ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε διαφορετικά και πρώτιστο μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με το πρόγραμμά του και τη δράση του, είναι αυτό να το εκφράσει πολιτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ