ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown:«Καθαροί διάδρομοι» για λύκεια και εστίαση – Τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορία

Lockdown:«Καθαροί διάδρομοι» για λύκεια και εστίαση – Τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορία
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Στη «διάνοιξη καθαρών διαδρόμων» για την ήπια μετάβαση στην κανονικότητα και το άνοιγμα ακόμη περισσότερων δραστηριοτήτων προχωρά η κυβέρνηση, διατηρώντας παράλληλα την ένταση στον αγώνα τιθάσευσης της διασποράς του κορωνοϊού.

Από τον έλεγχο άλλωστε της πανδημίας και την αποσυμπίεση στους κρίσιμους δείκτες θα εξαρτηθούν τα επόμενα, εξίσου προσεκτικά βήματα που περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη της σταδιακής επανεκκίνησης.

Οι διακηρυγμένες προθέσεις, συνοδεύονται από έναν διπλό στόχο ο οποίος με ευκρίνεια, δημοσίως και σε όλους τους τόνους έχει τεθεί – αξιοποίηση των νέων «όπλων» στην υγειονομική φαρέτρα για να να αποκατασταθεί - με στοχευμένες προσαρμογές στο υφιστάμενο πλαίσιο - η λειτουργία σε κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και σε συνδυασμό με την νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες να περιχαρακωθεί η πορεία εξόδου από την υγειονομική κρίση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη υπενθύμισε τις μοναδικές εναλλακτικές:

«Εξαρτάται και από όλους εμάς, ποιον δρόμο με τη στάση μας θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε. Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων για να πάμε όλοι ένα βήμα μπροστά και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων και με βάση τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας ή αυστηρότερα μέτρα;».

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με μια διευρυμένη, κυβερνητική task force, προσδιόριζε στους θεσμικούς εκπροσώπους της εστίασης, το οικονομικό «οξυγόνο» που θα χορηγήσει η κυβέρνηση σε 77.000 επιχειρήσεις, για να κινηθούν στον καθαρό διάδρομο της επόμενης ημέρας, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το σενάριο για μετά το Πάσχα

Ο κ. Μητσοτάκης όμως ήταν ξεκάθαρος αναφορικά με το ορόσημο που θα βγει το λουκέτο από τις επιχειρήσεις της εστίασης:

«Τονίζω ότι σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να προσδιορίσουμε πότε θα ανοίξει η εστίαση. Αυτό θα γίνει όταν μας το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Θέλουμε από τώρα, όμως, να είμαστε έτοιμοι ώστε όταν ανοίξετε να έχετε αυτήν την πρόσθετη ταμειακή ενίσχυση για να μπορείτε να προμηθευτείτε τις πρώτες ύλες που χρειάζεστε», είπε ο πρωθυπουργός.

Η αρχική επιδίωξη ήθελε το άνοιγμα της εστίασης πριν από το Πάσχα.

Μάλιστα στο ημερολόγιο με βάση τα σενάρια, είχαν μαρκαριστεί η 19η και η 26η Απριλίου για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του κλάδου, αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους και υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τελικά, όμως, δεν αποκλείεται με βάση τις φειδωλές κινήσεις που υπαγορεύει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, η εστίαση να ανοίξει ακόμη και μετά το Πάσχα.

Η επιδότηση

Η νέα δράση για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης που τίθεται σε εφαρμογή έχει προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης.

Με αυτά τα χρήματα δεν θα καλυφθούν ζημιές αλλά θα διευκολύνουν τους επαγγελματίες στην αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Η επιδότηση είναι μη επιστρεπτέα και θα ανέλθει έως το 7% του ετήσιου τζίρου, με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης να διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Η έναρξη της υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη στο πρόγραμμα.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν την επιχορήγηση μέχρι το τέλος του έτους. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

  • Ο ετήσιος τζίρος του 2020 να ήταν μειωμένος κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Η 12η Απριλίου για τα λύκεια

Ο δεύτερος «καθαρός διάδρομος» αφορά στην επαναφορά της δια ζώσης διδασκαλίας σε κάποιες τάξεις του λυκείου από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος των self-test, η διάθεση των οποίων, από τα φαρμακεία, αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την κα Πελώνη η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία τα τεστ οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί.

Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί σήμερα, Παρασκευή.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα επανεξεταστεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ