ΕΛΛΑΔΑ

Ολομέλεια ΣτΕ: Συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης για τη μεταγωγή του Κουφοντινα στις φυλακές Δομοκού

Ολομέλεια ΣτΕ: Συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης για τη μεταγωγή του Κουφοντινα στις φυλακές Δομοκού
ΙΝΤΙΜΕ

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του πολυισοβίτη της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, με την οποία ζητά την ακύρωση της απόφασης για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού και την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

O Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος έπειτα από 66 ημέρες απεργία πείνας παραμένει στο νοσοκομείο της Λαμίας, μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία του είχε καταθέσει και αίτηση αναστολής της επίμαχης απόφασης.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας (πρόεδρος η Ειρήνη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος) απέρριψε την αίτηση αναστολής κρίνοντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι αναρμόδιο να επιληφθεί του εν λόγω αιτήματος και αρμόδια είναι τα Ποινικά Δικαστήρια.

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ επικαλέσθηκε μάλιστα την πάγια νομολογία του από τη δεκαετία του 1950.

Σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος η κυρία Σάρπ και εισηγητής ο κύριος Αντωνόπουλος) ο Δημήτρης Σαραφιανός ένας εκ των δικηγόρων του Δημήτρη Κουφοντίνα ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου για το θέμα της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού. Επανέλαβε ότι είναι μη νόμιμη η προσβαλλόμενη απόφαση και προσέθεσε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4760/2020 για τις μεταγωγές κρατουμένων.

Από την πλευρά του Δημοσίου το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Παναγιώτης Παππάς, παραστάθηκε με δήλωση και συντάχθηκε με την άποψη που εκφράστηκε στην αίτηση αναστολής του ΣτΕ, δηλαδή ότι το όλο θέμα υπάγεται στην αρμοδιότητα των Ποινικών Δικαστηρίων και ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ